Afbeelding

Snoeihard

Column 2.327 keer gelezen

Hij stond vorige week pontificaal in de regionale dag- en weekbladen:

Burgemeester Kees van Rooij tot aan zijn heupen in de grond met een schop in zijn handen. Mooi nieuw exemplaar. De vasthoudmanier verraadde ervaring met dergelijk werk. Vond ik mooi. Iemand aan de top van een organisatie die afdaalt naar het niveau van de werkvloer. In dit geval zelfs erónder. Bovendien had onze burgervader zijn nette werkpak aan, geen onbelangrijk detail in het totale plaatje. Dat hij echter zijn ambtsketting om had was teveel van het goede. Arbo-technisch gezien gevaarlijk zelfs! De spitse schakels van de ketting kunnen bij té enthousiaste graafbewegingen het lichaam verwonden.

Kees van Rooij hielp bij het planten van een driestammige treurwilg in het Julianapark. De Salix Sepulcralis Chrysocoma was geschonken door Van den Berk Boomkwekerijen uit Sint-Oedenrode. Ook directeur Pieter van den Berk spitte dus mee. Eveneens in zijn goede pak. Op de achtergrond drie échte, wat eh…treurig…kijkende, boomplanters. De driestammige treurwilg (uiteindelijk in elkaar groeiend) staat symbool voor de voormalige gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Natuurlijk werden er mooie woorden gesproken door burgemeester Van Rooij. Onder meer: "Het is een gezonde boom die past bij een gezonde gemeente. Het wordt een echte blikvanger en dat willen wij als gemeente ook zijn."

Ondanks alle goede bedoelingen heb ik veel moeite met dergelijke 'poespas' als ongeveer tegelijkertijd prachtige andere bomen rigoureus uit het Veghels straatbeeld verdwijnen. Zo verdween onlangs een gigantisch 'familielid' van die Salix Huppeldepup. Misschien wel de grootste in Meierijstad. Ter hoogte van Nagtzaam Accountants rest nu nog de gigantische stomp van wat ooit een échte blikvanger was. Tijdens de kap werd gevraagd wat de reden was. …"Van boven aan het inrotten!"… Huh? En dan moet ie meteen om?! Hier had een boomchirurg eenvoudig opknapwerk kunnen verrichten, want ga maar naar de stomp kijken om te zien dat de kern…eh…kerngezond was.
Zou Kees van Rooij hiervan geweten hebben? En zo ja, was ie dan in een bakkie geklommen om hoog in de lucht, in zijn goede pak maar zónder ambtsketting, te laten zien dat Meierijstad ook hart heeft voor de ouderen onder de gemeentebomen? Denk aan je achternaam Kees. Rooij wordt snel 'rooien'. Een groene gemeente moet een transparant snoeibeleid hanteren. Het huidige is hard. Snoeihard…

P.s.: Hulde aan Veghelaar Maurice van Bladel wiens initiatief 15 mooie bomen wist te redden van het voormalige ziekenhuisterrein. Hun leven wordt wél verlengd!

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant