Ger Thijs, een van de belangrijkste toneelauteurs van ons land, schreef Roem speciaal voor Victor Reinier en Renée Soutendijk.
Ger Thijs, een van de belangrijkste toneelauteurs van ons land, schreef Roem speciaal voor Victor Reinier en Renée Soutendijk.
Veghelse Toneel Publieksprijs

Wat doet bekendheid met iemands karakter?

Kunst en cultuur 727 keer gelezen

VEGHEL | Het toneelstuk Roem staat op zaterdag 24 maart in theater De Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel. In dit stuk, dat draait om bekend zijn en wat dat met een mens doet, kruipen Victor Reinier en Renée Soutendijk in de huid van een Bekende Nederlander en zijn psychiater. Roem is op zaterdag 24 maart om 20.15 uur te zien in de grote theaterzaal van De Blauwe Kei. Kaarten kosten 25 euro en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

Ger Thijs, een van de belangrijkste toneelauteurs van ons land en onder meer bekend van het prachtige De Kus, schreef Roem speciaal voor steracteurs Victor Reinier en Renée Soutendijk. Het toneelstuk gaat over de wereld van de BN'ers. Wat doet bekendheid met iemands karakter? En wat gebeurt er als de held van zijn voetstuk valt? Victor Reinier: "Roem gaat over de angst dat je er op een bepaald moment in je leven niet meer toe doet. Dat thema is geplakt op de situatie van een acteur die op een zijspoor wordt geduwd terwijl hij daar gevoelsmatig nog helemaal niet aan toe is. Mijn personage Jos ís de rol die hij speelt in de serie waar hij uit wordt geschreven. Bovendien zwelgt hij in zijn BN'erschap en heeft hij een ego-probleem met narcistische trekjes. Alles wordt in het stuk net over de top geduwd. Dat is geestig, het BN'erschap wordt op de hak genomen en in het kielzog daarvan geven we ons vak een knipoog."

De psychiater in het stuk, Odette, wordt gespeeld door Renée Soutendijk. Ook zij herkent als actrice de onzekerheden en angsten in het stuk. "Er zijn acteurs die zich vereenzelvigen met hun rol. Soms grenst dat bijna aan schizofrenie. Daar heb ik zelf gelukkig geen last van, maar toneelspelen vraagt wel dat je jezelf er voor 100 procent instort. De rol wordt een gedeelte van je identiteit en dat maakt je kwetsbaar. Je bent in ons vak nou eenmaal je eigen product en dat houdt op als men jou niet meer wil zien. Toneelspelen is in die zin narcistisch: het draait erom dat je wordt gezien." Narcisme speelt een belangrijke rol in Roem. "Ik zie het narcisme van Jos ook als een uitvergroting van het narcisme van deze tijd. Odette roept in de voorstelling de vraag op wat nu belangrijker is: erkenning omdat je wordt gezien door anderen of omdat je gelukkig bent met wie je voor jezelf bent." Voorafgaand aan de voorstelling kunnen alle bezoekers gratis een inleiding bijwonen. Deze start om 19.15 uur.

Veghelse Toneel Publieksprijs
Roem is genomineerd. De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant