Naar verwachting zullen college en raad in het najaar van 2019 een besluit nemen over de doorgang en locatie van deze weg.
Naar verwachting zullen college en raad in het najaar van 2019 een besluit nemen over de doorgang en locatie van deze weg.

Pilotstatus verbindingsweg N279

Verkeer en vervoer 2.082 keer gelezen

VEGHEL | Gemeente Meierijstad merkt de nieuwe verbindingsweg van de N279 naar bedrijventerreinen Veghel-West aan als pilotproject Duurzaamheid. "Als gemeente ambiëren we een voorbeeldfunctie op het terrein van duurzaamheid en willen we dit actief uitdragen. Het komt niet vaak voor dat we een compleet nieuwe weg aanleggen. Dit project is daarom een uitgelezen kans om ervaring op te doen met ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid in alle fasen van een proces. Die ervaring kan vervolgens inspirerend werken voor vele andere projecten in de gemeente én daarbuiten", aldus wethouder Harry van Rooijen.

Specifiek voor deze weg zijn de volgende drie speerpunten benoemd: circulair materiaalgebruik, CO2-neutraliteit (indien mogelijk CO2-negatief) en leefbaarheid/inpassing. In de loop van het project worden hier steeds concretere doelstellingen aan gekoppeld die ambitieus en tegelijk realistisch zijn. Hoe die gerealiseerd kunnen worden, is een uitdaging die straks vooral bij de marktpartijen neergelegd wordt. De duurzaamheidsdoelstellingen vormen dan een zwaarwegend aspect in de aanbesteding.

Milieueffectrapportage
Deze maand zijn de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek naar de nieuwe weg beschikbaar gekomen. Daaruit blijkt dat het tracé parallel aan het kanaal richting Doornhoek, Foodpark en Dubbelen een realistische optie is, maar dat er ook alternatieven onderzocht moeten worden. Veel inwoners hebben gebruik gemaakt van de informatieavond op 5 maart, waar de resultaten uit het haalbaarheidsonderzoek zijn gepresenteerd. Het College heeft 27 maart een besluit genomen over de vervolgstappen. Dat betekent dat er nu varianten op het tracé langs het kanaal onderzocht gaan worden. Het college vindt het belangrijk dat zo zorgvuldig als mogelijk te doen en kiest voor een m.e.r.-procedure, oftewel milieueffectrapportage. In deze procedure is een onafhankelijke toets opgenomen. Op verschillende momenten is er nog ruimte voor inspraak en het indienen van zienswijzen. Naar verwachting zullen college en raad in het najaar van 2019 een besluit nemen over de doorgang en locatie van deze weg.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant