Steef de Jong met een drama van karton.
Steef de Jong met een drama van karton.
Veghelse Toneel Publieksprijs

Steef de Jong maakt een unieke vorm van theater

Kunst en cultuur 444 keer gelezen

VEGHEL | De voorstelling Orfeo, een drama van karton van Steef de Jong, is op zaterdag 14 april te zien in Theater De Blauwe Kei op de CHV Noordkade. Dit bijzondere toneelstuk, een voorstelling over de liefde, de dood en de kracht van muziek in een creatief decor, is op zaterdag 14 april om 20.30 uur te zien in het Magazijn, een van de kleine zalen van De Blauwe Kei. Kaarten kosten 16 euro (inclusief drankje) en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

Het genre operette opnieuw uitvinden. Dat is wat De Jong wil. Voor zijn voorstelling Orfeo, een drama van karton begint hij bij de oorsprong. Na de succesvolle trilogie Groots en meeslepend wil ik leven, Ludwig en Straussvogel gaat Steef terug naar de bron aller opera's en operettes: de mythe van Orpheus. Dit verhaal, over een zanger die zelfs de stenen aan het huilen krijgt, was de inspiratie voor de allereerste opera (L'Orfeo van Monteverdi uit 1607) en de allereerste operette (Orphée aux Enfers van Offenbach uit 1858). De Jong maakt er, bijgestaan door Marieke Hopman op accordeon, een nieuwe versie van: een Orfeo-operette van nu met pop-up decors, muziek, humor en karton.

Theatermaker, liedjesschrijver en beeldend kunstenaar De Jong ontving vorig jaar de Mary Dresselhuys Prijs, voor zijn oeuvre tot nu toe. De jury noemde de Haarlemmer met zijn grote blauwe ogen een 'opmerkelijk fenomeen, een inventief en regelrecht multitalent'. Dat het publiek van De Blauwe Kei de voorstellingen van Steef ook weet te waarderen blijkt uit de cijfers die De Jong voor zijn vorige voorstellingen kreeg (8,6 en 9,7) en uit het feit dat hij voor zijn voorstelling Straussvogel de Veghelse Toneel Publieksprijs 2015/2016 ontving.
Het concept van de theatermaker is even briljant als eenvoudig; met karton en inventieve ontwerpen brengt hij een gehele operette tot leven. De voorstellingen ontvouwen zich met uitklapdecors en bordkartonnen rekwisieten als in een pop-upprentenboek. Volgens de Theaterkrant is het 'tegelijk simpel en ingewikkeld, ingenieus en grappig' en NRC noemde het 'leerzaam knutseltheater'. "Eigenlijk ben ik blijven doen wat ik als kind al deed", zegt De Jong. "Gewoon iets maken." Steef geeft aansluitend aan zijn voorstelling een nagesprek voor alle bezoekers.

Veghelse Toneel Publieksprijs
Steef de Jong is genomineerd. De Blauwe Kei reikt samen met de Stadskrant Veghel een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kiezen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen door te stemmen. Aan het einde van het seizoen wordt bekend gemaakt welke voorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant