Afbeelding

'Kom frikandellen schuiven en steun het goede doel'

Opmerkelijk 4.022 keer gelezen

VEGHEL | Zoveel mogelijk frikandellen eten. Dat is zondag 22 april het doel bij D'n Brouwer in Mariaheide. Marijn Brugmans (18) en Luuk Retera (19), twee eerstejaars leerlingen aan De Rooi Pannen in Eindhoven, houden dan een frikandellen eetwedstrijd die in het teken staat van geld ophalen voor KIKA.

De opdracht van Marijn, Luuk en hun klasgenoten is helder. Organiseer een evenement om geld op te halen voor het goede doel. "Je mag zelf bepalen hoe en wat. Een groot festival behoort tot de mogelijkheden, maar je bent zelf verantwoordelijk voor de gemaakte kosten. Mocht zoiets niet aanslaan, heb je een probleem. Wij willen iets kleinschalig en ludieks organiseren", vertelt Luuk. Na een middag brainstormen besluiten ze iets met friet en snacks te gaan doen. "Mariaheide heeft geen friettent meer. Mijn oom en tante hebben een frietkar en daarmee gaan we geld ophalen", legt Marijn uit. Een evenement is dit echter nog niet. Marijn, zelf woonachtig in Mariaheide, vult aan: "Klopt. De laatste tijd zie je steeds meer eetwedstrijden. Daar hebben we handig op ingespeeld door een frikandellen eetwedstrijd te organiseren. Geinig en iets waar best wel eens veel man op af kan komen."

Bekerfinale
De organisatie verwacht voldoende publiek. Of er genoeg animo is voor deelname? De heren wachten het rustig af. "Twintig hongerige frikandelleneters zouden prachtig zijn. In dat geval delen we het op in twee aparte rondes. Ligt het aantal deelnemers veel lager dan houden we het op één ronde. Het prijzengeld bedraagt 50 euro", zegt Luuk. Stiekem hopen ze twee rondes te kunnen houden. "De eerste om 17.00 uur en de tweede in de rust van bekerfinale tussen Feyenoord en AZ om 18.45 uur. De supporters van SCMH (spelen om 14.30 uur in Lith red.) kunnen dan ook nog aansluiten of meedoen."

Vijftien minuten
De deelnemers moeten in vijftien minuten zoveel mogelijk frikandellen eten. Marijn: "Volgens mij staat het wereldrecord op 19.5. Als dat wordt overtroffen dan gaan we de geschiedenisboeken in", lacht hij. "Als je er tussen de 10 en 15 op kan, kun je zomaar de winnaar worden. Geïnteresseerden hebben nog even de tijd om te oefenen."
Luuk en Marijn vormen samen met nog drie klasgenoten de organisatie. Het goede doel, Kika, is gekozen in overleg met de complete klas. "Op initiatief van ons. Iedereen heeft wel eens te maken gehad met kanker. Bij familie, kennissen of vrienden. Het komt erg vaak voor. Daarom vinden we KIKA een goede keuze. We hopen veel geld op te halen", zegt Luuk. Marijn zit driftig te knikken. "Als het een succes wordt, wil ik er best een jaarlijks evenement van maken. Misschien wel met een tent erbij, maar dat is allemaal afhankelijk van deze eerste editie."

Feestavond
Na afloop van de eetwedstrijd en de bekerfinale is er een feestavond. Het groepje van Marijn en Luuk hebben dj's geboekt en per consumptie in D'n Brouwer gaat er nog eens 20 eurocent naar KIKA. De twee heren hebben er zin in: "Kom de 22ste lekker frikandellen schuiven en steun het goede doel. Ook als je niet meedoet aan de wedstrijd ben je van harte welkom. Als het gezellig is, gaan we door tot een uurtje of 01.00 uur", besluiten ze vol ambitie.

Het inschrijfgeld voor de wedstrijd bedraagt 7.50 euro en kan op de dag zelf worden voldaan. Inschrijven kan via de Facebookpagina van de wedstrijd of door een mailtje te sturen naar: marijn.brugmans@gmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant