Veghel heeft ook een buitenzwembad.
Veghel heeft ook een buitenzwembad.

MeierWIJbad

Column 4.552 keer gelezen

Toen de ziekenhuizen in Veghel en Oss dreigden te verdwijnen schreeuwde de halve regio moord en brand. Dat nota bene Uden met de centraal liggende nieuwbouw van Bernhoven aan de haal ging frustreerde extra. Natuurlijk lagen daar bezuinigingen aan ten grondslag, maar men benutte tegelijkertijd ook de kans om specialistische zorg nog enigszins in de buurt te houden.

Ik vraag me af of er inwoners van Veghel en Oss, inclusief hun kernen, slechter geworden zijn van de verhuizing. We zijn gewend geraakt aan dat iets verder moeten rijden, zelfs naar Uden. Zoals we ons hopelijk ook (en vooral) realiseren dat we op hoger medisch niveau geholpen (kunnen) worden dan voorheen. 'Ieder nadeel hep z'n voordeel.'

Inmiddels lijkt het sentiment rondom een vergelijkbaar 'probleem' losgebarsten. Binnen Meierijstad liggen drie handenvol geld kostende zwembaden. De Neul in Sint-Oedenrode (tekort 386.000 euro), De Molen Hey in Schijndel (434.000 euro) en De Beemd/Prins Willem-Alexanderbad in Veghel (samen 294.000 euro). Wat mij betreft zijn die belastingcenten geen probleem vanwege de maatschappelijke waarde van zwembaden (onder andere gezondheid). Maar dan moet wel alles goed verzorgd zijn. Dat is in Veghel momenteel zeker niet het geval. Al bijna tien jaar zijn er plannen om een nieuw binnenbad aan te leggen bij het buitenbad. Kosten? Zo'n zeven tot negen miljoen euro. Vinden veel mensen véél geld. Ik ook.

Niet vies van knuppeltjes in hoenderhokjes gooien dacht ik aan het volgende: Bouw uiterst centraal in Meierijstad een nieuw súperzwembad voor werkelijk álle (!!) doelgroepen. Omgeving Vlagheide bijvoorbeeld. Daar wordt momenteel hard gewerkt aan diverse toeristische plannen, dus kan zo'n zwembad gelijk meegenomen worden. Maak het goed bereikbaar, maar vooral voor fietsers (ook gezond!). Past mooi binnen gemeentelijke en provinciale plannen voor de aanleg van snelle fietsroutes. Verenigingen kunnen er de krachten bundelen, wellicht hun toekomst veilig stellen. Geen gepieker meer over het nieuwe systeem voor sporttarieven en -subsidies. Laten we het zwembad gemakshalve even MeierWIJbad noemen.

Ik weet zeker dat (bijna) iedereen binnen de kortste keren gewend is aan de nieuwe situatie. Afstanden vormen sowieso steeds minder een probleem. Vanuit Rooi naar Monkey Town, vanuit Veghel naar de Kienehoef, vanuit Schijndel naar de Noordkade, het maakt weinig meer uit. Wat wel uitmaakt is hoe gezamenlijke gélden worden uitgegeven. Investeren in bewegen is prima! Zorgt voor gezondere burgers. Met gezonde lichamen waarin vaak gezonde geesten huizen. Die best wel iets zien in een MeierWIJbad!...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant