Vorig jaar besloot chefkok Robert Danse zijn eetpatroon om te gooien. .
Vorig jaar besloot chefkok Robert Danse zijn eetpatroon om te gooien. .

Op de gezonde toer met EetJeBeter-foodtruck: 'Geen dieet, maar een levensstijl'

Gezondheid 1.706 keer gelezen

VEGHEL | Gedurende de maand mei rijdt er dwars door Brabant de EetJeBeter-foodtruck met Veghelse chefkok Robert Danse van Maison van den Boer. Met een frisse blik op koken lukte het Robert als diabetes II-patiënt zijn medicijninname flink terug te dringen en hoeft hij niet meer elke dag te spuiten met medicijnen. Tijdens EetJeBeter deelt Robert via kookclinics zijn ervaringen.

Vorig jaar besloot Robert Danse zijn eetpatroon om te gooien. Hij veranderde zijn levensstijl en paste zijn eetgewoonten aan in zijn strijd tegen diabetes. Met succes. Nu, een jaar later, is zijn medicijngebruik minimaal. Robert hoopt komende zomer alle medicatie afgebouwd te hebben. De Veghelaar vertrouwt op gezonde voeding als medicijn tegen zijn suikerziekte. Het uitgangspunt van EetJeBeter. "Sinds vorig jaar eet ik koolhydraatarm en geen suikers meer. Dat betekent niet dat ik niet kan genieten. Ik eet nog steeds zo nu en dan een lekker broodje, alleen eet ik de volgende dag weer koolhydraatarm. Het is geen dieet, maar een levensstijl." Via EetJeBeter geeft Robert diabetes II-patiënten, betrokkenen en zorgprofessionals kookclinics en voedingsadvies in zijn foodtruck.


Foodtruck
EetJeBeter is onderdeel van WeAreFood 2018. De vijf kartrekkers achter EetJeBeter zijn zorgcateraar FoodforCare, zorgverzekeraar CZ, supermarktketen EMTÉ, Maison van den Boer en IT dienstverlener SIMAC: een combinatie van food- en gezondheidsexperts, met een grote motivatie. "Zonder hen hadden wij het project niet van de grond gekregen. Ze zijn de draagkracht achter EetJeBeter", zegt Robert. Op donderdag 3 mei was de kick-off van de toer in Tilburg. Tot aan 31 mei is de foodtruck te vinden in 12 Brabantse plaatsen waaronder Veghel, Uden en Oss. In de truck prijkt een lange tafel die plaats biedt aan twintig gasten. Op de achtergrond worden filmpjes afgespeeld die het verhaal van Robert onderschrijven. De chefkok van Maison van den Boer maakt drie verschillende gerechten. "Ik kook bloemkoolsoep, kip met trostomaatjes en wortel tagliatelle en Brabantse cheesecake; een liquid cheesecake van mascarpone en stukjes zelfgemaakte brownie." De recepten zijn zo samengesteld dat ze eenvoudig aan te passen zijn en in meerdere variaties te bereiden zijn. De recepten zijn gebundeld in een kookboekje dat bij EMTÉ en in de foodtruck verkrijgbaar is. Ook is er een EetJeBeter-app gelanceerd waar naast de recepten diverse tips en tricks op staan.


Team
Het aanpassen van je eetpatroon doe je niet alleen benadrukt Robert. Hij heeft veel aan zijn familie en vrienden als supportsysteem. "Het is het team om je heen dat meehelpt en ervoor zorgt dat je je eetpatroon behoudt. Ik roep mensen op hun team mee te nemen naar de foodtruck. Hoe meer mensen, hoe sneller de vlek zich verspreidt. Ik wil mensen enthousiasmeren en aan het denken zetten op een laagdrempelige manier, wil ze niets opleggen." Robert kijkt al uit naar het volgende project; een kookboek en samen koken met mensen met alzheimer en hun team. Hij ziet de 'vlek', zoals hij het noemt, graag groter worden. "We draaien 80 gasten per dag in de truck. Als ik er daar 50 van kan bereiken en het besef meegeef, zou dat heel gaaf zijn. Daar doen we het voor", besluit Robert.

Check ook www.eetjebeter.com en de app EetJeBeter voor de toerdata. Via de site kun je reserveren voor een gratis kookclinic bij Robert.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant