Afbeelding

Verward

Column 2.646 keer gelezen

Las een ingezonden brief van een man uit Sint-Oedenrode (mét streepje). Daarin beschrijft hij zijn frustraties over aangifte doen (inbraak) bij de politie. Die zou allerlei blokkades opwerpen om vooral géén aangifte te doen. Ze komen niet eens en je kunt slechts op bepaalde tijden aangifte doen. Hij besluit voor de digitale optie. Met gevolgen. Problemen met DigiD, de computer kende Meierijstad nog niet en tussen Sint en Oedenrode moet een streepje! (Inwoners van Mariaheide opgelet! Bij jullie moet er dus officieel géén streepje tussen!). Zijn digitale ellende werd afgesloten met: 'Snapt u nu ook waarom er steeds minder aangiftes binnenkomen? Geweldig voor de misdaadcijfers!'

Vond de Rooise man wat in de war geraakt, maar hij vatte kordaat samen met: 'Door beleid (bezuinigingen) van de regering en politie is er op papier minder misdaad en dus is het veiliger geworden in Nederland.' Zijn conclusie verwoordde onderbuikgevoelens die veel landgenoten momenteel beheersen en…helaas…grotendeels gebaseerd zijn op angst en wantrouwen. Dat laatste bekrachtigde de briefschrijver met: 'Volgens mij zijn er juist veel meer inbraken dan 25 jaar geleden. Ik zit in een buurtvereniging en in die tijd is vrijwel iedereen door een inbreker bezocht'.

Van 'in de war geraakt' ging mijn gedachte nu richting 'verward'. Een woord dat inmiddels standaard gebruikt wordt als we het eventjes niet weten. En ik…vind dat prima! Het is toch absurd dat we nauwelijks meer wachten op het uitzoeken van de werkelijke feiten?! Dat bijna iedereen maar claimt alle feiten te kennen en daarmee veel discussie (waarbij elkaars inzichten nog wél met elkaar vergeleken kunnen worden) eigenlijk overbodig maakt. Tom-Jan Meeus (NRC) noemde het gevat een gevolg van de ontstane 'onmiddellijkheidscultuur'…

We geven steeds minder toe dat we niet weten hoe het zit. Veroorzakers als angst en wantrouwen liggen daaraan ten grondslag. In Zutphen sloegen Boa's afgelopen week een epilepticus in de boeien die ze aanzagen voor dronken en verward. Wie was hier verward? Niemand toch? Wanneer ben je een terrorist en wanneer 'verward'? Is 'Allahu Akbar' roepen daarvoor bepalend? Zijn ministers met geheugenverlies 'verward'? Vallen mensen als kardinaal Eijk, Waylon, Franse luipaardknuffelaars of Trump hieronder? Zijn tot nu toe anoniem levende boerinnen uit Boekel 'verward' te noemen omdat ze voor een miljoenenpubliek duidelijk maken aan de man te willen? Iedereen heeft recht op zijn eigen problemen, maar vóórdat je ze deelt heb je minstens tot tien geteld. Ook als verbaasde columnist die regelmatig 'verward' is…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant