De burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij bezocht een les leefstijl.
De burgemeester van Meierijstad Kees van Rooij bezocht een les leefstijl.

'Het enthousiasme werkt aanstekelijk'

Onderwijs 2.418 keer gelezen

VEGHEL | Burgemeester Kees van Rooij is druk bezig om kennis te maken met Meierijstad. De burgervader bezocht afgelopen donderdag de Veghelse middelbare scholen. Eerst ging hij langs bij het Fioretti College om daarna een rondleiding te krijgen door het Zwijsen College.

Samen met wethouder Coby van der Pas en een aantal medewerkers van de gemeente was burgemeester Van Rooij afgereisd naar het Prins Willem Alexander Sportpark om het Zwijsen te bezoeken. Ze werden hartelijk ontvangen door een delegatie van het Zwijsen waaronder directrice Barbara Sol. Ook Anita o'Connor, algemeen directeur van het voortgezet onderwijs in Veghel, was aanwezig.

Het Zwijsen wil graag een schoolplein wat aanzet tot beweging.

Schoolplein
In een gezellige setting werden door Barbara een aantal wensen op tafel gelegd. Een daarvan heeft betrekking op het schoolplein. "We willen dat onze leerlingen meer naar buiten gaan, maar dit schoolplein nodigt totaal niet uit. Het Zwijsen wil graag een plein wat aanzet tot beweging. Het schoolplein en eigenlijk het hele gebied hier heeft een open karakter, daar moeten we gebruik van maken", vindt Barbara. Wethouder Van der Pas luisterde aandachtig. "Groen is ook belangrijk. Daar moet aandacht aan worden besteed", voegt ze toe.

Bedrijfsleven
Een ander punt waar Barbara donderdagochtend aandacht voor vroeg, is het contact met het bedrijfsleven. "We willen nog meer naar de bedrijven toe. De sfeer proeven op de werkvloer." Burgemeester Van Rooij en wethouder Van der Pas gaven direct aan dat de gemeente graag mee wil werken. "We hebben veel verschillende functies binnen de gemeente. Leerlingen zijn van harte welkom", aldus Van Rooij.

China
Het Zwijsen hoopt binnenkort een samenwerkingsverband te sluiten met een school in Beijing, China. Anita is net terug en razend enthousiast. "Die samenwerking gaat er komen", zegt ze stelling. "Ik denk dat beide scholen veel van elkaar kunnen leren en elkaar ook kunnen aanvullen. Ik hoop dat begin volgend schooljaar de samenwerking wordt bekrachtigd."

Anita o'Connor, Kees van Rooij en Barbara Sol in gesprek.

Samen met Stg. voor Katholiek Onderwijs Sint-Oedenrode (SKOSO) zijn het Zwijsen en het Fioretti bezig met het ontwikkelen van een leerplan om extra ondersteuning te bieden op het gebied van taalonderwijs, gericht op Engels en Nederlands. "We hebben een subsidieaanvraag ingediend. We moeten dit echt serieus nemen", aldus Barbara.

Het Zwijsen College gaat samenwerken met een Chinese school.

Van Rooij en Van der Pas zijn onder de indruk van de passie waarmee Barbara en Anita de plannen van de Veghelse middelbare school presenteren. "Het enthousiasme werkt aanstekelijk", zegt burgemeester Van Rooij. "Op korte termijn volgt er een afspraak tussen alle partijen. Wij staan open voor een productieve samenwerking."

'Nee!'
Tot slot kregen de burgemeester, zelf oud-leerling van het Zwijsen, en de wethouder een rondleiding door de school. Er werden verschillende ruimtes bezocht en er werd kort 'ingebroken' tijdens een les leefstijl. "Zijn jullie altijd zo rustig", vroeg Van Rooij. "Nee!", antwoorden de leerlingen in koor. Vermoedelijk waren ze onder de indruk van een film over uitstraling en jezelf presenteren die zojuist was vertoond.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant