Afbeelding

Week van de Jonge Mantelzorger in Brabant

Gezondheid 660 keer gelezen

VEGHEL | De Week van de Jonge Mantelzorger wordt deze week, van 4 tot en met 10 juni, voor het eerst gehouden in Noord-Brabant. Twaalf Brabantse gemeentes werken samen voor er- en herkenning van deze soms onzichtbare groep jongeren. Ook gemeente Meierijstad sluit aan bij deze bewustwordingscampagne. ONS welzijn, Welzijn De Meierij en Bizzi werken hierin samen.

De Week van de Jonge Mantelzorger, een initiatief van het Bossche platform voor jonge mantelzorgers Vanzelfsprekend!?, staat in het teken van de bewustwordingscampagne 'Ik Zorg, Ik Zorg, Wat Jij Niet Ziet'. Via posters, ansichtkaarten, commercials, een website en Facebookpagina vragen ze aandacht voor deze groep jonge mantelzorgers. In de twaalf gemeentes vinden daartoe uiteenlopende activiteiten plaats. Gemeente Meierijstad organiseert speciaal voor jonge mantelzorgers uit Veghel en omstreken sinds begin dit jaar maandelijks door ONS welzijn een activiteit in jongerencentrum De Kluis. Dit onder de label TAKE CARE. Ontspannen en lotgenotencontact staan hier hierbij centraal. Ook bij Steunpunt Mantelzorg Welzijn De Meierij, jongerencentrum Honk 1224 in Schijndel en jongerencentrum Bizzi in Sint-Oedenrode zijn jonge mantelzorgers welkom voor een luisterend oor en ondersteuning.
Op dinsdag 19 juni organiseren ONS welzijn en Welzijn De Meierij een bijeenkomst voor alle gei¨nteresseerden rondom het thema jonge mantelzorgers. De avond start om 19.30 uur en vindt plaats in de Afzakkerij in Veghel. Op het programma staat onder andere de voorstelling 'Nu, nu ik hier sta, nu' van theatermaker Daniel van Duijvenbooden die hij maakte nadat zijn moeder een herseninfarct kreeg. Ook vertellen jonge mantelzorgers hun ervaringsverhaal.

Jonge mantelzorgers
Jonge mantelzorgers zijn jongeren die opgroeien met een hulpbehoevend gezinslid. Dit kan een ouder, broer of zus zijn, met bijvoorbeeld een chronische ziekte, lichamelijke of verstandelijke beperking of een psychische aandoening. Deze mantelzorgers worden vaak niet als zodanig herkend. Onderzoek wijst uit dat één op de vier jongeren mantelzorger is. Om Brabant breed meer aandacht te vragen voor deze doelgroep slaan twaalf Brabantse gemeentes de handen ineen tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger. De ambitie is om volgend jaar de Week van de Jonge Mantelzorger met alle Brabantse gemeentes te dragen voor nog meer draagvlak.

De deelnemende gemeentes zijn: Meierijstad, Den Bosch, Boxtel, Heusden, Waalwijk, Tilburg, Dongen, Hilvarenbeek, Son & Breugel, Nuenen, Oisterwijk en Etten-Leur.

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant