De actuele situatie in Mariaheide.
De actuele situatie in Mariaheide.

Knelpunten van de Pastoor van Haarenstraat verkend

Verkeer en vervoer 793 keer gelezen

MARIAHEIDE | Op verzoek van de gemeenteraad Meierijstad zijn de knelpunten van de Pastoor van Haarenstraat in Mariaheide verkend. Een werkgroep van Dorpsraad Mariaheide, bewoners en ondernemers heeft samen met de gemeente de grootste uitdaging benoemd: fietsers fietsen niet langer op het voetpad. Het voorstel is nu een nadere uitwerking te maken van de weg met fietsstroken, andere materialen voor de (half)verhardring van voetpad en rijbaan en hagen in de berm.

Knelpunten die inwoners ervaren zijn: fietsers op het voetpad; automobilisten die zich niet houden aan de maximum snelheid en de hoeveelheid (vracht)auto's in de straat. Die laatste twee blijken lastig aan te pakken met infrastructurele maatregelen, omdat maatregelen die daarvoor nodig zijn botsen met andere uitgangspunten en belangen. De werkgroep heeft veel ideeën geopperd om fietsers van het voetpad te weren of beter, te verleiden tot een andere route. Dat zou volgens hen bereikt kunnen worden door een verbetering van het comfort voor fietsers op de weg en verslechtering van comfort voor fietsers op het voetpad. Bijvoorbeeld door de toepassing van andere (half-)verharding en de aanleg van fietsstroken. Het voorstel is om deze maatregelen te ondersteunen met een campagne. Weggebruikers worden daarbij bewust gemaakt van hun gedrag en gestimuleerd om op de weg te fietsen en zich te houden aan de maximumsnelheid. De kosten van de maatregelen worden voorlopig geschat op minimaal vijf ton.

Open vizier
Alle betrokkenen kijken terug op een bijzonder proces. Wethouder Van Rooijen waardeert de inzet van dorpsraad, inwoners en ondernemers in de werkgroep; "Iedereen is er open ingestapt, zonder te weten of en wat eruit zou komen. Maar ook zonder de zekerheid dat er budget beschikbaar is. De middelen die voor het Uitvoeringsprogramma Mobiliteit 2019 beschikbaar komen, moeten nog door de raad worden verdeeld; er zijn meerdere verkeerssituaties in Meierijstad die om een verbetering vragen en we kunnen dat geld maar één keer uitgeven." 
De werkgroep heeft haar bevindingen inmiddels ook al gepresenteerd tijdens een vergadering van de Dorpsraad Mariaheide. Werkgroeplid Edward Rovers zegt daarover: "Gelukkig was er veel herkenning bij de aanwezige bewoners. Dat geeft aan dat de werkgroep degelijk werk heeft geleverd, waar we verder mee kunnen. Bijkomend effect van dit hele traject is dat het de contacten tussen de mensen uit de Pastoor van Haarenstraat verstevigd heeft; ook dat is een resultaat om blij mee te zijn."
Het College stelt voor de resultaten van de verkenning Pastoor van Haarenstraat te betrekken bij de afweging en prioritering van de projecten voor het Uitvoeringsprogramma. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant