Afbeelding

Grond gedachte

Column 1.887 keer gelezen

Veeboeren luiden momenteel de noodklok omdat hun koeien ziek worden van de stukjes blik en plastic die ze binnen krijgen. Dat rondslingerend afval dieren ziek maakt en doodt is allang bekend, maar nu de gevolgen van al die troep merkbaar worden in portemonnees van mensen beginnen de noodsignalen luider te worden. Tegelijkertijd lijken we duurzamer met onze aardbol om te willen gaan. Alle reden dus om portemonnees, afvalbeheersing en duurzaamheid een gezónde verhouding te laten krijgen.

Meierijstad gaat daar met het project 'Vitaal Buitengebied' groot op inzetten als we allerlei krantenkoppen mogen geloven: 'Buitengebied Meierijstad vereist actie'. 'Samen op zoek naar oplossingen buitengebied' 'Aan de slag met bodem'. Er wordt gesproken over trendverkenningen, omgevingsdialogen 2.0, speerpunten, kwaliteitskaders, gebiedsanalyses, duurzaamheidsvisies en klankbordgroepen. Dat belooft wat!... Vier speerpunten krijgen de hoogste prioriteit: vrijkomende agrarische bebouwing, opwekking duurzame energie, geur- en fijnstof, teelt ondersteunende voorzieningen. Zonder de eerste drie minder belangrijk te vinden, wil ik uiterste aandacht vragen voor die 'teelt ondersteunende voorzieningen'.

Wie rondstruint in Veghel en omgeving kan zich in bijzonder waterrijk gebied wanen. Velden die bedekt zijn met folie geven je op een afstandje namelijk het gevoel van een waterpartij. Die grote lappen plastic gebruiken tuinders en akkerbouwers om gewassen beter te laten groeien. Het opruimen ervan is echter problematisch slecht! Miljoenen kleine stukjes ervan raken los. Door de weersomstandigheden, beschadiging bij de bevestigingspunten of menselijke onkunde. Overal slingeren flarden rond. Niet zelden worden ze vermalen tijdens het ploegen of waaien weg. Bijvoorbeeld in de weilanden van buurman veeboer die zijn koeien vervolgens gezondheidsproblemen ziet krijgen…

Waar we intussen overtuigd zijn van al die 'plastic soep' in onze oceanen, zien we alle plastic troep hier in Veghel nauwelijks liggen. Ontelbare stukjes die afkomstig zijn van onachtzame ondernemers of luie wandelaars en fietsers die hun afval maar in de natuur donderen. Veel ervan verdwijnt langzaam in de bodem om nooit meer weg te gaan!

Ik ga er van uit dat het project 'Vitaal Buitengebied' een project van 'niet lullen, maar poetsen' is. Letterlijk! Dat er na de zomervakantie gestart wordt met klankbordgroepen, waarvoor boeren, burgers en andere betrokkenen zich nu al kunnen aanmelden is mooi, maar vervolgens moet er wel garen op de klos! Las dat de gemeente 'op zoek is naar bewoners en ondernemers met een initiatief'. Ik weet er alvast eentje: Laat íedereen nu eens beginnen met het fatsoenlijk opruimen van z'n éigen rotzooi!...

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant