Afbeelding

Commissie m.e.r.: 'Licht keuze voor omleiding bij Dierdonk toe'

Verkeer en vervoer 871 keer gelezen

VEGHEL | De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor de aanpassing van de N279 tussen Veghel en Asten beoordeeld. Het rapport laat zien welke oplossing meer milieueffecten veroorzaakt en welke minder. Waarom de provincie voor een omleiding bij Dierdonk (een Vinex-wijk aan de noordoostkant van Helmond) kiest, terwijl deze minder positief scoort, wordt nergens toegelicht. De Commissie adviseert de provincie om bij het besluit te verduidelijken welke rol milieueffecten bij deze keuze hebben gespeeld.

De provincie Noord-Brabant heeft een inpassingsplan opgesteld voor de aanpassing van de N279 tussen Veghel en Asten. Ze heeft de milieugevolgen onderzocht van verschillende alternatieven voor de aanpassing van de weg. De aanpassing moet leiden tot een veiliger en vloeiender afwikkeling van het verkeer en tot een verbetering van de leefbaarheid. Voordat Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant besluit over het inpassingsplan zijn de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. 
Provinciale Staten heeft de Commissie m.e.r. gevraagd om het rapport te beoordelen. 

Advies
Het effectenonderzoek is zeer gestructureerd en grondig uitgevoerd. De milieueffecten zijn op drie niveaus beschreven: voor het tracé als geheel, voor vijf deelgebieden en voor de varianten van iedere aansluiting. Het rapport laat goed zien welke oplossing meer milieueffecten veroorzaakt en welke minder. 
Om haar doelen te realiseren kiest de provincie voor een omleiding bij Dierdonk en optimalisatie van de rest van het tracé. Een voorbeeld van een optimalisatie is vervanging van een kruispunt door een brug of een tunnel. Het rapport toont aan dat optimalisatie van het gehele tracé, zonder omleiding, de verkeersproblemen even goed terugdringt. Deze oplossing is daarnaast milieuvriendelijker en goedkoper. Zo is de invloed op het stelsel van beken en waterlopen en op het landschap veel kleiner. Ook zijn er minder effecten op de natuur. 
De onafhankelijke Commissie m.e.r. vindt dat er nergens duidelijk wordt hoe het grote aantal positievere scores voor het alternatief zónder omleiding bij Dierdonk en het kleine aantal voor het alternatief mét omleiding ten opzichte van elkaar zijn gewogen. De Commissie adviseert dan ook om bij het besluit toe te lichten welke rol milieueffecten hebben gespeeld bij de keuze voor een omleiding bij Dierdonk. 

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval Provinciale Staten van de provincie Noord-Brabant - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant