Een Solex passeert het hoofdpodium waar The Wetnecks staan te rocken.
Een Solex passeert het hoofdpodium waar The Wetnecks staan te rocken.
+ WINACTIE

Van een uit de hand gelopen grap tot een volwaardig festival

Algemeen 1.930 keer gelezen

HEESWIJK-DINTHER | Wat ooit begon als een grap is inmiddels uitgegroeid tot een festival met bezoekers uit Nederland én andere Europese landen. Het 24-uurs Solexrace Festival zet op 24, 25 en 26 augustus de Heibloemsedijk in Heeswijk-Dinther op zijn kop. Het record van 17.000 bezoekers vorig jaar lijkt dit jaar te worden verbroken.

Zeventien teams maakten zich in 2007 op voor de eerste editie van de 24-uurs Solexrace in Heeswijk-Dinther. Nu, elf jaar later, strijden er bijna honderd teams uit binnen- en buitenland voor eeuwige roem en voor KIKA, het goede doel wat is gekoppeld aan het festival. "De 24-uurs Solexrace is uitgegroeid tot hét Brabants volksfeest voor crossers, jong racetalent en vooral voor iedereen die zin heeft in een geweldig feest", vindt chef-organisatie Roy van der Heijden. De 36-jarige Roy vertelt dat er nog altijd een stijgende lijn zit in het evenement. "Qua Solexdeelnemers was 2010 het beste jaar, maar toen vierden we ons jubileum. Dit jaar doen er weer veel nieuwe teams mee en ook het aantal damesteams gaat omhoog."

24 uur van Le Mans
De kolderieke race de 24-uurs race gaat dwars door twee cafés en een stierenstal. Roy vertelt hoe dit idee destijds is ontstaan. "Het is een combinatie van de 24 uur van Le Mans en de wielerwedstrijden die in België dwars door kroegen gaan. Wij dachten toen: 'Dat kunnen wij ook, maar dan met een Solex'. De stal is later aan het parcours toegevoegd. Ik ken geen evenement waar er door een stierenstal wordt gecrost", lacht hij.

Spektakelstuk
Naast de 24-uurs Solexrace wordt sinds 2012 de Brascross georganiseerd op de aanliggende crossbaan. Vanaf vijf jaar oud kan men meedoen op een brommer, crossmotor, quad of auto. "Bij de Brascross gaat het vooral om de show. Het is echt een spektakelstuk", vindt Roy.

De Brascross. 

Betrouwbaarheidsrit
Het blijft een bijzonder fenomeen. Twaalf jaar geleden begonnen Roy en consorten eigenlijk per toeval met een 'betrouwbaarheidsrit'. "We hadden enige tijd daarvoor een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Eigenlijk waren we het al een beetje vergeten, toen we ineens bericht kregen dat we iets mochten organiseren. Twaalf jaar later staat er een volwaardig en strak geregeld festival."

Plankgas
Het festivalterrein is iets groter dan vorig jaar en er staan deze keer vier podia. De stempel dat een boerenfeestje is, is allang verdwenen. "Er zijn diverse muziekstijlen. Van Darkraver tot Zanger Kafke, van Dirty Daddies tot Boomshakalak en van Mental Theo tot de WC Experience. Het is een feest voor Jan en alleman en we pakken groots uit", belooft Roy. Nieuw is dit jaar de afsluiting van de zaterdagavond in de Brascrosstent. "Dan gaan we een uurtje plankgas met The Passion & Dv8 met vlak daarvoor als 'opwarmertje' Darkraver."

De winnaars van 2017!

KiKa
KiKa is dit jaar weer het goede doel dat is gekoppeld aan de Solexrace. Roy legt uit: "We steunen KiKa al jaren en zien geen reden om een ander doel te kiezen. Bij KiKa weet je dat er niets aan de strijkstok blijft plakken en iedereen in zijn omgeving heeft wel ooit te maken gehad met deze vreselijke ziekte. We voelen ons als organisatie prettig bij dit goede doel en de deelnemers van de Solexrace zijn er blij mee", besluit Roy.

Kaarten voor de 24-uurs Solexrace zijn te koop via: www.24uurssolexrace.nl. Tickets winnen? Check onze Facebookpagina.

Afbeelding
De winnaars van 2017.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant