Team Kalidoe: avonturiers van het goede doel | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Het Team Kalidoe. Ton van den Tillart in het gips hoopt er bij te zijn.
Het Team Kalidoe. Ton van den Tillart in het gips hoopt er bij te zijn. (Foto: Peter Kuijpers)

Team Kalidoe: avonturiers van het goede doel

  •   keer gelezen

ZIJTAART | Ruim 7000 kilometer liggen er te wachten op het Team Kalidoe. Een barre tocht die op 6 oktober start in Antwerpen en eindigt in Banjul, de hoofdstad van het Afrikaanse land Gambia. De motoren en volgauto worden in Banjul geveild waar de opbrengst naar de stichting Second Home gaat. De Antwerpen-Banjul Challenge is de organisator van de tocht.

Door: Peter Kuijpers

Het goede doel staat voorop in deze extreme rit naar de westkust van Afrika. Second Home bekommert zich voor het in stand houden van een woonvoorziening voor kinderen met een verstandelijke beperking en/of leerachterstand in Gambia. Door deze opvang kunnen de kinderen naar school in een veilige leefomgeving. Kalidoe is een leuke jongen met het syndroom van Down. Hij woont al vele jaren in zijn 'Second Home'. Het is een echte doorzetter en naar hem is de het team vernoemd. Het is druk voor het plein bij restaurant De Reiger in Zijtaart. Blinkende en robuuste motoren staan opgesteld en trekken veel bekijks. Midden in het gezelschap staat de terreinauto geparkeerd voorzien van stickers en namen die een Dakar-achtige uitstraling geven. "Het is een zware tocht. Echt, na Marokko komen er voor sommigen nog flink wat kilometers over grindwegen en droge rivierbeddingen. Voor mij wordt het de laatste keer dat ik mee ga rijden, al heb ik er enorm van genoten. Je moet echt honderd procent fit zijn. Het is zwaar maar het blijft een geweldige tocht om mee te maken", weet uitbater en sponsor Joop Versantvoort te melden. De verhalen komen los. Mieke van der Heijden is bestuurslid van de stichting: "Het geeft je zulk een goed gevoel bij dit project en de mensen zijn zo dankbaar."
Ruige reis 
Het Team Kalidoe bestaat dit jaar uit vijf motoren en één Jeep. Een team is één voertuig en twee berijders. Een motor is één team en heeft één berijder. Tonnie van der Heijden is de woordvoerder en legt het uit: "We doen dit nu voor het derde jaar. Onze groep bestaat uit zes teams. Vijf motoren en één voertuig die allen geveild worden. Er gaat ook een aangepaste bus mee die rechtstreeks aan het tehuis 'Second Home' wordt geschonken." De rit naar het einddoel is een ruige en soms bizarre reis. Van der Heijden vervolgt: "We rijden van hier naar Zuid-Spanje en pakken daar de boot naar Marokko waar we via Fez naar de zandduinen bij Merzouga gaan. Wij volgen dan vervolgens de Parijs-Dakar route tot aan de Westelijke Sahara richting Mauritanië. Daarna duiken we nog vier dagen de woestijn in om over begaanbare wegen via Dakar naar ons einddoel Banjul in Gambia te gaan. De terugreis gaat na drie weken per vliegtuig." Op zondag 16 september is er een benefietconcert in Café Zaal Kleijngeld in Zijtaart. Op donderdag 27 september wordt het team uitgezwaaid met een heus uitzwaaifeest bij De Reiger waar het aan een hapje en drankje niet zal ontbreken.

Meer informatie
Voor sponsoring en meer informatie kijk op de website www.stichtingsecondhome.nl.


 

Meer berichten