Trendsetters op de Noordkade.
Trendsetters op de Noordkade.

Verbloemen

Column 1.556 keer gelezen

Binnen twee weken weten we of bloemenzaak Trendsetters op de Noordkade op dezelfde voet verder mag. Welke voet? Die van bloemenzaak met een creatief jasje om de schijn van 'gewone' bloemenzaak te vermijden. Tenminste dat beweren zowel de Verenigde Eigenaren Veghel Centrum (VECV) en de Ondernemersvereniging Veghel Centrum (OVC). Zij vinden al vanaf het begin een bloemenwinkel niet passen binnen de omgevingsvergunning van de Noordkade. Daarom togen ze al eerder naar de rechter, kregen gelijk, waarop de gemeente Trendsetters een dwangsom oplegde. Bloemschikkers vormen echter een creatief volkje. Ze bekeken de omgevingsvergunning eens goed. Die bepaalt dat de Noordkade zich moet richten op kunst, cultuur en food. Detailhandel daar moet hier dan ook aan gerelateerd zijn. De vindingrijke floristen zetten daarom een nieuw trendje: Klanten kunnen eetbare bloemen en bloemenlikeur komen kopen of via workshops zelf leren maken. Omdat ze nu wél 'dingen deden die met food te maken hadden' trok de gemeente de dwangsom in. De VECV en OVC zagen dat ietsje anders. Volgens hen staan er nog altijd bloemen, vazen, potten en planten met prijskaartjes erop. Of dat spul allemáál eetbaar is werd me niet duidelijk.

Omgevingsvergunningen omzeilen is een 'sport' die al geruime tijd in de regio beoefend wordt. Ik kom soms in zaken die spul verkopen dat niets met hun oorspronkelijke detailhandel te maken heeft. Boekenverkoop bij Intratuin om lekker in je tuin te kunnen lezen? Snoep bij Gamma en Praxis omdat je van al dat klussen lekkere trek krijgt? Mwoah… Al die 'bij-handel' zorgt voor steeds schevere gezichten in ondernemersland. Regels en wetten worden tot het uiterste opgerekt. Dat weten die Trendsetters, Stefan van de Ven en consorten, maar de gemeente ook.

Ik stel het volgende voor: Trendsetters gaat op de Noordkade alleen nog maar bezig met workshop-achtige activiteiten. Daarbij mogen ze klanten natuurlijk doorverwijzen naar een (nog te openen?) winkeltje in het centrum. Alle betrokken partijen schaffen enkele van die Pick-E's aan, die vanaf maandag 1 oktober ook over Veghelse industrieterreinen gaan rijden. Of laten ze sponsoren. Met deze handige elektrische driewielers kunnen klanten van de Noordkade naar het centrum en terug vervoerd worden. Bloemendrankje of bloemenhapje maken op de Noordkade, bloemen en bijbehorende attributen kopen in het winkelcentrum. Een win-win-situatie met als bijvangst: verbinding!!!

Heb nog wel twijfels bij de naam Pick-E. Zou je zo in een Christine-le-Duc catalogus kunnen tegenkomen. Hoe ik dat weet? Via winkels die niets verbloemen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant