Hans hoopt dat de gemeenteraad te allen tijde controle én regie blijft houden over Meierijstadse grondaankopen.
Hans hoopt dat de gemeenteraad te allen tijde controle én regie blijft houden over Meierijstadse grondaankopen.

Grondleergeld

Column 777 keer gelezen

Heeft de gemeente Meierijstad (met Veghel in de absolute hoofdrol) wel iets geleerd in het verleden? Van het grondaankoopbeleid dat lange tijd als een molensteen om de nek van Veghels voortbestaan hing? Van allerlei megalomane plannen die afhankelijk waren van centjes die niet in de knip zaten? Van het 'spelen met geld' dat we met z'n allen moeten opbrengen? Ik stel deze vragen na het lezen van een klein artikeltje dat argwanende jeuk bij me veroorzaakte. 'As ge jeukt hèd, moette krabben!' is dan een veelgehoorde Brabantse uitdrukking. Moesten we dus maar eens doen…

Boven het krantenbericht stond het kopje: 'Meierijstad wil sneller grond kunnen kopen'. Daartoe moet het grondbeleid echter worden aangepast. Momenteel moet het college van B en W bij wijze van spreken iedere strook grond die ze wil kopen voorleggen aan de gemeenteraad. Hierdoor zegt men vaak te laat te komen bij de aankoop van interessante stukken grond. Het voorstel aan de gemeenteraad is daarom dat grondaankopen tot 2,5 miljoen euro niet meer aan de raad hoeven te worden voorgelegd. Hier gingen mijn nekharen spontaan van overeind staan. Ik wil best geloven dat burgemeester en wethouders wijze heren en dames zijn, die weten wat ze doen. Maar bijna in hun eentje over dergelijke bedragen willen beslissen roept bij mij herinneringen uit het nabije verleden op.

Ik mag hopen dat de gemeenteraad te allen tijde controle én regie blijft houden over Meierijstadse grondaankopen, al was het alleen maar omdat economische opleving bijna altijd tijdelijk is.

Afgelopen week besteedden alle zichzelf respecterende kranten uitgebreid aandacht aan 'De crisis, tien jaar later'. De meest gerenommeerde economen waarschuwden voor het op de loer liggen van een nieuwe crisis. Volgens hen zijn we aan het dansen op een vulkaan, kan het elk moment weer misgaan, leven we ver boven onze stand en is de schuldenberg wereldwijd alleen maar gegroeid. Terwijl allerlei groeimodellen links en rechts al beginnen te kraken staart menigeen zich blind op de (nog) lage rente. Ik neem aan dat ze bij de gemeente dergelijke waarschuwingen toch ook tot zich nemen?

Ambitieus zijn is prima, maar meer plannen hebben dan geld is alleen te verantwoorden als iederéén daar uiteindelijk voordeel bij heeft. Tekorten aanzuiveren is niet alleen voorbehouden aan de burgers. Gemeenteraad, ken uw klassieken! Vooral de economische! Juist nu! Tel uw leergeld! Als je als overheid de burger vraagt schulden af te lossen, breng dat dan ook zelf in praktijk!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant