Afbeelding

'Laat ons de puzzel maar leggen'

Zakelijk 2.588 keer gelezen

ERP | De mooiste vraag die een klant aan Erik Koenen kan stellen: 'Erik, ik heb iets in mijn hoofd. Denk eens mee, hoe pakken we dat aan?' Op dat moment komt de directeur van H. Koenen B.V. Loon- en Grondverzetbedrijf namelijk het beste tot zijn recht. "Blanco beginnen en samen iets opbouwen; iets mooiers is er niet."

Zoals de bedrijfsnaam al verraadt, zijn Erik, zijn vrouw Anke en hun circa 15 collega's gespecialiseerd in diverse soorten loonwerk en grondverzetwerkzaamheden. Waar oprichter Harrie Koenen (Eriks vader, die in 2005 overleed) ruim veertig jaar geleden begon met dienstverlening voor agrariërs, groeide het bedrijf langzaam maar zeker uit tot een allround onderneming met een scope van traditioneel loonwerk tot turn-key projecten voor (agrarische) ondernemers.

Puzzel
"We werken vandaag de dag nog steeds veel voor agrarische ondernemers", vertelt Erik. "Daarnaast doen we veel voor de aannemerij en voor overheden en semioverheden, bijna altijd met een raakvlak in groen, grond en infra. We gaan zoveel mogelijk voor totale ontzorging. Neem een ondernemer met de plannen voor een nieuwe bedrijfshal: we maken samen een plan van aanpak, en met de aannemer zorgen wij er voor dat de complete infrastructuur, inclusief riolering, naar wens gerealiseerd wordt. Laat ons die puzzel maar leggen, dan kan de ondernemer zich helemaal focussen op zijn bedrijf en product."

Actief en ambitieus
Erik geniet van zijn werk. Niet in het minst doordat de regio waarin hij actief is, grofweg een straal van zo'n 50 kilometer rondom Erp, opvallend actief en ambitieus is. "Als je ziet wat er hier allemaal gebeurt… De agri-food sector is hier heel vooruitstrevend. Ondernemers denken groots en hebben tegelijk een weidse visie, ze zoeken voortdurend naar manieren om hun arbeidsproces te verbeteren. Qua productie, maar ook op het gebied van afvalverwerking en reststromen. Een mooi voorbeeld: voor verschillende aardbeientelers draaien we de oude aardbeienplanten uit de velden, versnipperen we ze en strooien we de snippers als compost uit op een nieuw veld. Daarmee vermindert de ondernemer zijn kosten, is hij circulair bezig én verhoogt hij de kwaliteit van zijn landbouwgrond."

Genieten van het werk
Veel van de werkzaamheden worden gezien als een project, waarbij het team van Koenen van het begin tot het eind betrokken is. Dat schept een band met de werkzaamheden én klanten, stelt Erik. "Samen een mooi project voltooien, dat is wat mij en mijn medewerkers dagelijks voldoening geeft. Neem van mij aan: als een willekeurige medewerker van ons bedrijf in het weekend langs een veld met mooi, egaal groeiend gewas rijdt, over een bedrijventerrein met mooie bestrating of langs een strak waterbassin, dan zijn we trots. Zoals een chefkok tevreden is als zijn gasten lekker gegeten hebben, zo genieten wij van de werken die we realiseren."

Echte aanpakkers
Het mag voor zich spreken dat geen van de Koenen-medewerkers een negen-tot-vijfmentaliteit heeft. Erik lacht. "Dat past ook niet in onze branche. We beginnen vroeg en eindigen laat, als het werk daar om vraagt. Ik zou ons omschrijven als no-nonsense, echte aanpakkers. Niet de klok bepaalt het einde van de dag, maar de vraag of we trots zijn op wat we bereikt hebben. Zo zitten we gewoon in elkaar. En de afwisseling maakt dat geen dag hetzelfde is. In de hete zomer bekommeren we ons om de beregening voor tuinders, in de winter klimmen we met evenveel plezier in de sneeuwschuiver. Ook zelf, trouwens. Ik ben dan wel directeur, maar ik vind het heerlijk om buiten te zijn en een paar uur op de shovel te rijden. Een vracht zand wegbrengen of balen hooi opslaan, daar kan ik echt van genieten."

Beetje eigenwijs
Erik houdt ervan als klanten een open vraag bij hem neerleggen. Op die manier kan hij zijn advies van meet af aan laten gelden. "We zijn hier best een beetje eigenwijs", lacht hij. "Als we ergens onze vinger niet achter krijgen of als we ergens anders over denken, stellen we vragen. Allemaal met het eindresultaat in ons achterhoofd, uiteraard. Want uiteindelijk willen we vierkant achter dat resultaat kunnen staan. Onze filosofie: je krijgt eerder spijt van dingen die je níet uitspreekt. Door altijd in gesprek te gaan en samen op te trekken, bereiken we dat de klant tevreden is en dat wij plezierig en met voldoening kunnen werken. Dat is voor iedereen het beste."

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant