Alive & Kicking op de Noordkade (Foto: anneveldt-multimedia).
Alive & Kicking op de Noordkade (Foto: anneveldt-multimedia).

Muziekologica

Column 1.246 keer gelezen

Afgelopen weekend werd ik ondergedompeld in muziek. Heerlijk! Vrijdagavond in het Tilburgse 013, zaterdag tijdens BunderRock in de Veghelse Stapperij en zondag tijdens de luid bezongen sinterklaasintocht bij een belegerde Veghelse haven. Belegerd in de meest positieve zin van het woord. Zo moeten sintfeesten zijn! Leuk voor íedereen. Vanwege zelf muziek maken ging ik daarna niet meer naar Alive & Kicking op de Noordkade. Ook daar moet het volle bak en sfeervol zijn geweest, begreep ik.

Volgens Alicja Gescinska speelt muziek een veel belangrijkere rol in ons leven dan veel mensen beseffen. De (inmiddels) Vlaamse schrijfster, filosofe en presentatrice beweert zelfs dat het ons ronduit betere mensen maakt. Ze legt dat in haar onlangs gepresenteerde essay 'Thuis in muziek' haarfijn uit. Ik ben overtuigd van haar gelijk! Gescinska houdt wel een slag om de arm met de opmerking: "Muziek opent de harten, op voorwaarde dat je een hart hebt." Vilein vervolgt ze: "Het sturen van een tapeje met Chopin naar Trump zet waarschijnlijk geen zoden aan de dijk"…

De kracht van muziek wordt schromelijk onderschat. Van muziek is bewezen dat het een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van mensen. Zelf muziek maken is al leuk, maar het bevordert zelfvertrouwen, samenwerken, sociaal gedrag, integratie, schoolprestaties en vermindert concentratieproblemen.

Niet voor niets waren alle Meierijstadse scholen in 2017 zo blij met het fantastische initiatief van Phoenix Cultuur om samen met partners uit onderwijs, bedrijfsleven, de Marktplaatsen Cultuureducatie Meierijstad en gemeente de CHV Academy (Circle of Talent) op te tuigen. Vanaf dat moment kregen namelijk ruim 2.700 kinderen 30 weken lang muziek- en kunstonderwijs! Daar gaan al die muziek- en theatergezelschappen, bandjes, koren, ja onze héle Meierijstadse samenleving in de toekomst nog veel plezier aan beleven. 'Meierijstad, daar zit muziek in!' zou als uitgangspunt kunnen dienen voor de nog te ontwikkelen slogan.

Maandagmiddag werd ik met dochters hond bij ROC De Leijgraaf overvallen door een hagelbui. Het nabijgelegen bushokje bood even uitkomst. Daarin zat een meisje op de bus te wachten. Vertederd keek ze naar de natte Beagle en vroeg vriendelijk aan het tijdelijke baasje of we wilden zitten en met de bus mee moesten. Ik vertelde haar dat we aan het wandelen waren en schuilden. Uiterst attent pakte ze haar telefoon, zocht een weersvoorspeller op en liet me duur én hoogte van de hagelpiek zien. Een droge wandeling volgde. Ik dacht nog aan dat meisje. Daar moet veel muziek in zitten…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant