Afbeelding

Balonnendramatiek

Column 1.890 keer gelezen

Net als enkele andere Nederlandse gemeenten wil het Meierijstadse college van B en W het oplaten van ballonnen binnenkort gaan verbieden. Volledig terecht! De gemeente doet dat in het kader van duurzaam evenementenbeleid, maar in de volksmond zeggen we gewoon dat het grote troep is, die ballonnen. Ze behoren tot de afval top tien. Wel grappig trouwens dat het verbod mede uit de koker komt van wethouder Harry van Rooij. Waarom grappig? Omdat zijn VVD-collega Klaas Dijkhoff daar schijt aan heeft. Die laat tijdens een partijcongres (afgelopen weekend) doodleuk honderden ballonnen los. Dat leek hem een ludiek antwoord op het 'gezeur' dat hij teveel en te vaak politieke proefballonnetjes de media in laat zweven. Dat irriteerde de andere regeringspartijen. Zat Klaas dus niet mee. Ook niet met het feit dat Partij voor de Dieren dinsdag officieel aangifte deed tegen de prominente VVD-er wegens milieuvervuiling. Dijkhoff noemde die aangifte van de 'drammers' van de PvdD "zonde van de tijd van de agent, de officier en het papier." In dít verband is het weer grappig te vermelden dat veel van Dijkhoffs proefballonnetjes in strijd waren met de Grondwet, onhaalbaar bleken of een verspilling van belastinggeld… Zou mooi zijn als de rechter Klaas tot een werkstrafje veroordeelt waarbij het opruimen van plastic centraal staat.

Klaas Dijkhoff heeft zich echter niet alleen de verontwaardiging van politici op de nek gehaald, maar ook nog eens de nodige woede! Brabants' bekendste boswachter Frans Kapteijns kon niet lachen om de zogenaamde spitsvondigheid van zijn provinciegenoot: "Hoe dóm kan je zijn!? De mond vol hebben over verandering, duurzaamheid en een schoner milieu, en ondertussen ik weet niet hoe veel ballonnen de lucht in laten."

Bedankt Frans! En hulde dus voor Harry van Rooijen en de zijnen! Tegen het gedrag van de partijtop in gaan duidt op karakter. En milieubesef! Mag hopen dat er geen gezeur komt uit de 'traditiehoek' dat ballonnen oplaten hen nu ook al wordt ontnomen.

Carnavalsvereniging De Knoerissen in Uden zal zich wellicht achter de oren gaan krabben na die ballonnenophef. Zij kozen Klaas Dijkhoff tot Knoergoeie Brabander 2019. Daarbij wordt weliswaar iemand in het zonnetje gezet die zich verdienstelijk maakt voor het carnaval, maar je scoort niet met het eren van een milieu-crimineel. Tijd voor een ballonagecommissie. Trouwens…wedden dat ze ballonnen gebruiken bij die huldiging! Maar loslaten? Echt niet!

Intussen maakt Dijkhoffs 'bal(lonne)righeid' het voor columnisten niet gemakkelijker. Ook proefballonnetjes kunnen nu verkeerd uitpakken. Dramatisch zelfs…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant