De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.
De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.
TOP 20

Meest voorkomende achternamen in Veghel

Algemeen 4.793 keer gelezen

VEGHEL | Veghel is een oude agrarische handelsstad, de oudste schriftelijke vermelding dateert vlak na 1200. Rond 1300 zou er een hechte gemeenschap in Veghel zijn ontstaan. In 1310 gaf Hertog Jan II van Brabant gronden in beheer aan de parochianen van Veghel. De grenzen die toen zijn vastgesteld, zijn tot 1994 de grenzen van de gemeente Veghel gebleven. Pas in 2017 is de gemeente Veghel met Erp, Schijndel en Sint-Oedenrode opgegaan in de nieuwe gemeente Meijerstad. Inwoners van de drie gemeente mochten de naam kiezen en veruit de meeste stemmen gingen naar Meijerstad. Maar wie zijn de oorspronkelijke bewoners van Veghel? Telefoonboek.nl zocht het uit en keek naar de meest voorkomende achternamen in Veghel. De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

Jouw achternaam geeft aan tot welke familie je behoort. Doorgaans gaat het om de familie in de mannelijke lijn. Familienamen zijn in de middeleeuwen ontstaan, in de Franse tijd (1811) werd het verplicht om ze te registreren bij de burgerlijke stand. De etymologische betekenis van achternamen kan in vier groepen worden ingedeeld: afstammingsnamen, geografische namen, beroepsnamen en eigenschapsnamen.

Toponiemen aan de top
Opvallend is dat de meest voorkomende achternamen in Veghel vooral geografisch zijn. Dit houdt dus in dat ze de geografische herkomst aangeven van de eerste naamdrager. Toponiemen bevatten stads-, dorps- of streeknamen. Ze gaan vaak terug tot microtoponiemen, dit zijn namen van kleine geografische eenheden zoals huizen, boerderijen, velden, waterlopen en straten. Op nummer 1 staat Ven, gevolgd door Dijk, Berg, Heijden en Broek. Deze namen verwijzen naar het voormalige moerassige landschap in Veghel tijdens de Middeleeuwen. Het moerassige landschap verdween, maar de achternamen zijn er nog. Bovendien zijn de achternamen Verhoeven, Heuvel, Tillaart, Zutphen, Doorn, Asseldonk, Boxmeer en Linden ook herkomstnamen.

Hieronder vind je de lijst met de twintig meest voorkomende achternamen van Veghel. De lijst is samengesteld op basis van het aantal vermeldingen op Telefoonboek.nl.

1. Ven
2. Dijk
3. Berg
4. Heijden
5. Broek
6. Verhoeven
7. Vissers
8. Heuvel
9. Janssen
10. Tillaart
11. Kanters
12.Jansen
13. Peters
14. Zutphen
15. Wit
16. Doorn
17. Asseldonk
18. Boxmeer
19. Linden
20. Smits

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant