HOV-haltes Sint-Oedenrode in gebruik.
HOV-haltes Sint-Oedenrode in gebruik.

HOV-haltes en carpoolplaats in gebruik

Verkeer en vervoer 1.339 keer gelezen

VEGHEL | Bij de toe- en afritten van de A50 bij Sint-Oedenrode zijn nieuwe Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) haltes aangelegd. Vanaf zondag 9 december kunnen reizigers hier gebruik maken van diverse buslijnen die met een hoge frequentie gaan rijden tussen Oss en Eindhoven. Reizigers kunnen ook gebruik maken van de naastgelegen gloednieuwe carpoolplaats.

Op 9 december gaat de nieuwe dienstregeling 2019 van alle vervoerders in. De HOV-haltes in Sint-Oedenrode worden vanaf die dag aangedaan door de buslijn 157 (Eindhoven –Oss); lijn 305 Eindhoven-Veghel-Uden-Heesch-Oss en lijn 605 Uden-Eindhoven. Snelbuslijn 305 wordt zeven dagen per week gereden volgens een halfuurdienst. Doordeweeks in de gehele ochtend- en avondspits geldt een kwartierdienst; en tussen 07.00 uur en 08.00 uur rijden de bussen zelfs bijna iedere 5 minuten richting Eindhoven. Bij elke halte is een Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS) beschikbaar. OV-reizigers krijgen ter plekke de actuele informatie over verwachte aankomsttijd, vertrektijden en reisduur. 
 
Mobiliteitsvraagstuk
Het idee voor HOV-haltes stamt al uit de tijd van de voormalige gemeente Sint-Oedenrode en is doorontwikkeld in Meierijstad. Voor de totstandkoming van de HOV-halte werkte de gemeente samen met Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant en Arriva. Wethouder Harry van Rooijen (infrastructuur en duurzaamheid): "Een goede bereikbaarheid van Meierijstad staat heel hoog op de agenda van zowel gemeente als het bedrijfsleven. We zijn hierover voortdurend in overleg op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. We zijn blij dat Arriva ook nut en noodzaak heeft ingezien van HOV-haltes op deze locatie en voldoende perspectief ziet om deze haltes in hun routes te integreren. Ik heb er vertrouwen in dat veel meer inwoners gebruik gaan maken van openbaar vervoer."  
 
Carpoolplaats voor zeventig auto's
Nabij de HOV-haltes is aan de Noordelijke randweg (op de hoek met de Postdijk) ook een nieuwe carpoolplaats gereed gekomen. Deze voorziening biedt ruimte aan zeventig auto's en vijftig fietsen. Op het terrein zijn fietsrekken, overkappingen en een wachtruimte geplaatst. Het terrein wordt verlicht met een duurzame dynamische verlichting; dat wil zeggen dat de verlichting geactiveerd wordt via bewegingssensoren. Tussen carpoolplaats en HOV-halte is ook een nieuwe, rechtstreekse voetgangersverbinding aangelegd. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant