Veghel Centrum kampt met veel leegstand.
Veghel Centrum kampt met veel leegstand.

'Wij zijn de oorzaak van de leegstand in het centrum'

Centrum 6.103 keer gelezen

INGEZONDEN: Oproep aan alle inwoners van Veghel,

Het zal ook u niet ontgaan zijn dat het centrum van Veghel te kampen heeft met ongekende leegstand van winkelpanden. Hiervoor kunnen wij allerlei oorzaken bedenken; van te hoge huureisen door de pandeigenaren, of misschien een beschuldigende vinger naar de gemeente welke te vee geld heeft uitgegeven aan verkeerde pogingen om het centrum aantrekkelijker te maken, tot uitspraken als zou de Noordkade het centrum leegtrekken. Maar beste Veghelaren de oorzaak is er eentje die maar zelden wordt uitgesproken, maar dat zijn wij zelf.
Wij zijn de grootste oorzaak van een door velen verlaten centrum. Het is de middenstand die het centrum aantrekkelijker moeten maken en houden. Maar wij, de consument, moeten er dan wel voor zorgen dat die middenstand daar financieel armslag voor heeft.

Gezellig
Beste medebewoners van Veghel, als wij onze inkopen steeds maar elders (vooral in Uden) blijven doen omdat daar de keuze wat ruimer is of omdat het daar gezelliger winkelt. Dan zal er in Veghel Centrum nooit veel te kiezen zijn en wordt het nooit gezellig. Als wij allen, als eerste stap, nu eens met elkaar, maar vooral met onszelf de afspraak maken om niet meer elders te gaan kopen wat ook in Veghel te koop is. Pas elders te gaan kopen nadat men ervan overtuigd is dat het niet in Veghel te koop is. Als wij met z'n alle deze stappen maken, volgen de vervolgstappen vanzelf. Enige terughoudendheid bij het internetshoppen zou hier een aardige bijdrage aan kunnen leveren.

Ziek hart
Alles met een ziek hart heeft slechte verwachtingen voor de toekomst en dat is helaas ook voor Veghel van toepassing. Daarnaast heeft deze ontstane situatie ook nog eens een zeer negatieve uitstraling op het woonklimaat en de woningmarkt in Veghel. Waarom anders is het, dat het woningaanbod van bestaande woningen, in Veghel groter is dan in vergelijkbare plaatsen in de omgeving, terwijl de verkoopprijzen hier lager zijn. In het hogere prijssegment is voldoende aanbod, maar is nauwelijks of geen handel. Wanneer hier de te verwachten bevolkingskrimp toeslaat en de woningmarkt extra onder druk komt te staan, zijn de gevolgen desastreus.

Nageslacht
Beste Veghelaren, laat ons stoppen nog langer in eigen vlees te snijden. Dit mogen we niet laten gebeuren. Laat ons gezamenlijk trachten het tij te keren nu het (misschien) nog kan. Het is beter voor ons, onze portemonnee en ons nageslacht zal er ons eeuwig dankbaar voor zijn.

Levendig Veghel
Voor in de toekomst wens ik u veel winkelplezier in een gezellig en levendig Veghel met een gezond hart (centrum). Een gezond hart wat wij zelf gaan maken, want niemand maar dan ook niemand anders kan dat.

Van een betrokken Veghelaar,

G. van den Hurk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant