Meerdere gemeenten in ons land experimenteren momenteel met vrijwillige vuurwerkvrije zones.
Meerdere gemeenten in ons land experimenteren momenteel met vrijwillige vuurwerkvrije zones.

Vuurwerkbaar

Column 1.226 keer gelezen

Meerdere gemeenten in ons land experimenteren momenteel met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Burgers kunnen dan bij de gemeente een gebied aanvragen (hun eigen buurt bijvoorbeeld) waarin geen vuurwerk mag worden afgestoken. Vervolgens levert de gemeente dan verbodsborden, maar handhaaft niet. Het is de bedoeling dat burgers elkaar in de gaten houden. Ook in Meierijstad bestaat sympathie voor die vuurwerkvrije zones. Onlangs debatteerde de gemeenteraad er over. Dit jaar lukken die vuurwerkvrije zones in Meierijstad niet meer, maar de ervaringen in het land worden goed gevolgd en op basis daarvan wordt actie ondernomen.

Deze initiatieven komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Steeds meer burgers zijn gewoon klaar met vuurwerkoverlast. Mooi siervuurwerk dat professioneel afgestoken wordt? Geen probleem! Nee, het is het zware knalspul van een kleine groep die het verpest het voor íedereen. Vaak illegaal vuurwerk, vergelijkbaar met granaten of zelfs mortierbommen. De afstekers ervan gaat het allang niet meer om achterliggende Nieuwjaarsgedachten. Pure vernielzucht ligt er aan ten grondslag.

En dan de cijfertjes: 6000 tot 7000 agenten moeten worden ingezet om de jaarwisseling veilig en 'gezellig' te laten verlopen. Tel daar alle boa's, brandweerlieden en ambulancemedewerkers eens bij op. Hun frustraties, angsten, bedreigingen, letterlijke pijn, letsels en psychische schade. Ik noem het een zwaar beladen feestje. Dankzij een redelijk hersenloos deeltje van de bevolking dat gemiddeld voor zo'n 10.000 incidenten per jaar zorgt, 13 tot 14 miljoen euro schade aan particuliere eigendommen, een veelvoud daarvan aan de publieke ruimte, zo'n 500 gewonden en enkele doden. Triest!

Dit jaar wordt weer meer geld uitgegeven aan vuurwerk. Naar verwachting zo'n 68 miljoen euro. Acht-en-zestig mil-jóen euro!! Hoeveel moeten we daar bijtellen om alles in goede banen te leiden?
Dan is het toch prachtig dat er steeds meer burgers zijn die niet mee wensen te doen aan die geldverspilling? Die kiezen voor een vuurwerkvrije omgeving waar gefeest kan worden zonder slachtoffers of politie-inzet. Waar zelfs zeurpieten over tradities iets gaan zeggen over de vuurwerkhooligans die alles verstieren voor de goedwillenden. Omdat ze beseffen dat vernieling van gemeenschappelijk bezit, verminking van jezelf of, nog erger, onschuldige ánderen, níets met tradities te maken heeft!

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de jaarwisseling op veel plaatsen het onveiligste feest van het jaar. Al die agenten en hulpverleners hopen tijdens de jaarwisseling vooral op één ding: Regen!! Is toch jammer!?

Als er zo nodig vuurwerk moet worden afgestoken, maak het dan voor iederéén werkbaar. Vuurwerkbaar!...

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant