Een snelle rekensom leert dat Tonny de afgelopen vijftig jaar zo'n twee miljoen m2 aan cementvloeren heeft gelegd.
Een snelle rekensom leert dat Tonny de afgelopen vijftig jaar zo'n twee miljoen m2 aan cementvloeren heeft gelegd.

'De een kan goed voetballen, de ander goed vloeren smeren'

Opmerkelijk 2.301 keer gelezen

VEGHEL | Ga er maar eens naar op zoek. De kans is klein dat je hem gaat vinden: een vloerensmeerder die vijftig jaar in het vak zit. In Veghel hebben ze er een, bij Brugmans Vloeren: Tonny Vervoort uit Keldonk.

Een snelle rekensom leert dat Tonny Vervoort (65) de afgelopen vijftig jaar zo'n twee miljoen m2 aan cementvloeren heeft gelegd. Op zijn knieën. En dat hij zo'n 100.000 m3 zand door zijn hand heeft laten gaan. Dat deed hij al die tijd fluitend. Zonder klachten. Zonder ook maar een greintje pijn. "Toen ik jong was, heb ik een hernia gehad", vertelt Tonny. "De dokter zei toen: stop er maar mee, met dat smeren. Want dat is er allemaal niet goed voor. Ik heb daarna nooit meer last gehad."
Sterker nog: de Keldonkenaar beweegt zo soepel dat het lijkt alsof alle gewrichten onlangs zelf nog zijn 'gesmeerd'. Terwijl het werk als vloerensmeerder als zwaar te boek staat. "Ik heb het nooit als zwaar werk ervaren. Talent? Ik denk het. De een kan goed voetballen, de ander kan goed vloeren smeren."

Snelheid
Walther Brugmans, directeur van Brugmans Vloeren, lacht bij de vergelijking: "Het is echt bijzonder om te zien wat voor handigheid Tonny in zijn werk heeft. Dat zit hem dan vooral in het smeren van de hoekjes. Bovendien is hij uiterst secuur. Iedereen heeft een bepaald aantal meters per dag te maken, maar door zijn snelheid hoefde Tonny eigenlijk relatief weinig lange dagen te maken: hij heeft het gewoon in zijn vingers".

'Vrij man'
Tonny heeft altijd plezier in zijn werk gehad: "Je bent eigenlijk vrij man", vertelt hij. "Vroeger zelfs nog meer dan nu. Op maandag gingen we met onze ploeg alle kermissen af. Kwamen we ooit pas om twaalf uur 's nachts thuis. Zonder dat de baas ervan wist. In die tijd hadden we veel minder contact met het bedrijf. Dat hoefde ook niet. We zorgden dat we aan het eind van de week onze meters toch wel gehaald hadden."

Receptie
Op dinsdag 29 januari is het precies vijftig jaar geleden dat Tonny bij Theo Brugmans ging werken. Spijt van die keuze heeft hij nooit gehad. Op 65-jarige leeftijd stopt hij als vloerensmeerder. Brugmans Vloeren biedt hem vrijdag 1 februari om 17.30 uur een receptie aan in de Afzakkerij in Veghel. Iedereen die Tonny kent, is van harte welkom.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant