Afbeelding

Proceswandeling

Column 1.881 keer gelezen

Twee gedane zaken vielen me afgelopen week op. Allereerst in Veghel centrum waar de al jaren troosteloze patio (verbinding Hoofdstraat - Kalverstraatje) in handen viel van Euro Vastgoed. Kreeg wat lichte jeuk vanwege de door de koper gebezigde 'vastgoedtaal'. Dat de aankoop 'als een enorme uitdaging' gezien werd. Dat ze er 'samen iets moois van gaan maken' én dat ze 'verrast waren door de snelheid waarmee de betrokken partijen handelden'. Dat laatste is logisch als je de inkrimping van het winkelcentrum in ogenschouw neemt.

Hier moet 'doorgebutst' worden zou Stefan van de Ven zeggen. Ik geef Euro Vastgoed eventjes het voordeel van de twijfel! Veel vastgoedboys zijn namelijk vooral geïnteresseerd in euro's en zelden bezig met invullingen die de gemeenschap graag zou willen zien. Mag hopen dat centrummanager Dirk Lammers, sámen met de gemeente, de vinger aan de pols houdt. Dat Euro Vastgoed blijvend wordt gewezen op vooral het tweede deel van hun naam én de daarbij horende verantwoordelijkheden.

Niet minder interessant was de deal tussen ProRail, Boxtel en Meierijstad. Voor één euro ieder namen beide gemeenten een deel van de voormalige spoorbaan het Duits lijntje over. Ik zeg: "koopje!!" Het spoortracé is tenslotte aangekocht met geld van ons allemáál. En vur unnen euro kunde oe eige ginnen buil vallen! Ben uiteraard wezen kijken wát 'we' aangekocht hebben. Richting Uden wandel ik regelmatig, maar richting Boxtel kwam ik nooit verder dan het prachtige spoorhuisje 15 achter de Mars. Dit keer wél. Tot íetsje voorbij het fantastische bos van De Geelders. Daar stopt 'ons bezit' namelijk.

Beheer en onderhoud van de gronden zijn nu ook voor 'ons'. Dat betekent werk en kosten, want helemaal verdwijnt de spoorbaan niet vanwege haar natuur- en cultuur-historische waarden. Daar komen echter mogelijkheden voor recreatie en toerisme voor terug. Fiets- en wandelroutes liggen voor de hand. En stel je toch eens voor dat Veghel z'n station herbouwt! Check het prachtige stationnetje in Schijndel en begríjp mijn nostalgische wens! Dat de kop van de Veghelse Spoorlaan een plek wordt waar wandelaars en fietsers even uit kunnen hijgen van vermoeienissen. Kijkjes kunnen nemen bij treinmaterieel dat daar door de mannen van SIEMei is neergezet. Dat die smerige bouwval op de hoek (voorheen best een mooi cafépand) gerestaureerd wordt.

Tot het zover is, moet u zéker eens gaan genieten van 'onze rails' die langzaam opgeslokt worden door de natuur. Alleen dát proces van dichtbij bekijken is al een wandeling waard!...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant