Oprichtster van Join Us Jolanda van Gerwe en Yoga docente Ayla den Das.
Oprichtster van Join Us Jolanda van Gerwe en Yoga docente Ayla den Das.

'Ik sprak een jongen die oud en nieuw altijd alleen vierde'

Algemeen 3.367 keer gelezen

VEGHEL | In het klooster van de Zusters Franciscanessen gebeurt een hele hoop. Aan de ene kant wonen de zusters en aan de andere kant is er volop bedrijvigheid. Van jeu-de-boulen tot een kinderdagverblijf voor kinderen met een beperking en van yoga tot biljarten. Sinds vorige week heeft ook Stichting Join us haar intrek genomen in het hoekgebouw van het kloostercomplex in Veghel. Jolanda van Gerwe (oprichtster van Join us) en Ayla den Das (docente Power Yoga) kennen elkaar nog niet. Vriendelijk schudden ze elkaar de hand. "We zijn nu toch min of meer buurvrouwen", merkt Ayla terecht op

Join us bivakkeerde de afgelopen tijd in het Jongerencentrum De Kluis. Een eigen plekje hadden ze daar echter niet. "We groeien steeds verder en dus vond ik het tijd voor een eigen kantoor. Het past bij de professionaliteit en gedrevenheid waarmee we dit project vormgeven. De ontmoetingen tussen de jongeren van Join us in Veghel vinden overigens nog steeds op de Noordkade plaats", vertelt Jolanda.

Jolanda en Ayla in de deuropening van het hoekgebouw van het kloostercomplex in Veghel.

De oprichtster blijft bescheiden, maar Join us gaat als een speer. Zelfs de landelijke media hebben al verschillende keren aandacht besteed aan het bijzondere initiatief. Zo maakte Brandpunt+ een uitgebreide reportage en vertelden een aantal jongeren hun verhaal tijdens Pauw, de goed bekeken en hoog aangeschreven talkshow van Jeroen Pauw. Jolanda blijft er rustig onder en verliest het grote doel niet uit het oog. "Natuurlijk is het leuk als je waardering krijgt voor je werk, maar het gaat mij om die acht procent chronisch eenzame jongeren. Zij voelen zich overbodig en hebben het gevoel dat niemand ze ziet staan. Ik wil die groep helpen", aldus de pedagoge.

Rap tempo
In 2016 startte Join us in Veghel. Inmiddels zijn er groepen in onder andere Beek en Donk, Eindhoven, Gemert, Roosendaal, Schijndel en Uden (net gestart red.). Iedere twee weken ontmoeten de jongeren elkaar en samen doen ze allerlei activiteiten die ze zelf bepalen en organiseren. Druk is er niet. De deelnemers van Join us worden in hun waarde gelaten, zijn tot niks verplicht en kunnen rustig wennen aan de omgeving. Jolanda: "Veel jongeren die wij over de vloer krijgen, willen graag leuke dingen doen met leeftijdsgenoten. Ze weten alleen niet zo goed hoe. Join us helpt hierbij. Vanuit onze nieuwe locatie in het Klooster coördineren we alle locaties."

 De deelnemers van Join us worden in hun waarde gelaten, zijn tot niks verplicht en kunnen rustig wennen aan de omgeving.

Join us verovert in rap tempo Nederland. Volgens Jolanda is dat hard nodig. "We zouden het liefst niet bestaan, maar helaas zijn er nog te veel jongeren die zich eenzaam voelen. Join us wil in iedere provincie voor alle jongeren toegankelijk zijn."

Kippenvel
Kippenvel krijgt Jolanda van de talloze voorbeelden en bedankjes die ze krijgt. "Pas sprak ik een jongen die ieder jaar oud en nieuw alleen vierde. Ieder jaar! Deze jongen voelde zich op zo'n moment vreselijk eenzaam. Voor ons is dat moeilijk voor te stellen, maar als ik zoiets hoor dan breekt mijn hart." Via Join us heeft de jongen gestaag een vriendengroep opgebouwd. Dit jaar vierden ze oud op nieuw met zijn allen.
Ook door de kleine dingen wordt Jolanda zichtbaar geraakt. Ze vervolgt: "Het gezicht van iemand die eenzaam is wanneer er ineens plaats wordt gemaakt op de bank. Je ziet ze denken: 'ik doe er toe'. Veel uitstromers spreken met elkaar af en zijn niet langer eenzaam. Dan is onze missie geslaagd."

Jezelf gratis aanmelden voor Join us kan via: www.join-us.nu. Stichting Join us zoekt nog donateurs. Check de website voor meer informatie.

Het verhaal over Ayla verschijnt morgen online.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant