Afbeelding

'Bek houden!'

Column 3.207 keer gelezen

Jaaah…ik weet dat ik vorige week beloofde deze column 'Reductioneel' te noemen! Maar algoritmen kun je maar op één manier bestrijden, en dat is met ónvoorspelbaarheid. Overigens had 'Reductioneel' ook gekund, want reduceren betekent zoveel als 'terugbrengen' of 'beperken'. En dat is al jarenlang aan de gang in het winkelcentrum van Veghel.

Afgelopen weken leek het alsof heel Veghel in shock was door het nieuws dat boekhandel Bek (Bek Boeken & Bijzonders) er in juni mee gaat stoppen. De media kwamen superlatieven tekort om deze bijzondere winkel te beschrijven: 'Trots van Veghel', 'Mooiste winkel van Nederland', 'Boekhandel die je gezien móet hebben'. Daar koop je echter weinig voor als er te weinig mensen binnen komen. Of wat te denken van ál die 'geshockeerde Veghelaren' die er nooit iets kochten of lekker gingen snuffelen om boeken vervolgens bij Bol.com te bestellen??

Ook ik vind het jammer dat Bek de handdoek in de ring gooit, maar voelde me wat ongemakkelijk bij alle krokodillentranen die ons nat spetterden. Bovendien werd door velen de gemeente als zondebok aangewezen. Lekker makkelijk. Hun beleid zou er voor zorgen dat het hele winkelcentrum 'naar de kloten gaat'. Natuurlijk hoopte iedere weldenkende Veghelaar dat het ooit bedachte 'haltermodel (Veghel Centrum/Noordkade verbonden door een winkelcorridor) werkelijkheid zou worden. Dat bleek om allerleí redenen echter utopisch en is inmiddels volledig losgelaten.

Ik denk overigens dat 'de loop' er bij Bek niet alleen uit was door internet en terug…eh…loop van het aantal centrumbezoekers, maar óók door het verdwijnen van 'de ziel van de zaak'. Toen Marth Bek er mee stopte veranderde er teveel. Dat Abel Slippens de nobele taak op zich nam om een stukje levenswerk van zijn vrienden Loet en Marth Bek overeind te houden valt alleen maar te prijzen. Het bleek echter niet genoeg. Als de geest uit de fles is, kan het allerlei kanten op. Komt vaker voor bij overnames. Daar helpt geen enkele vorm van nostalgie tegen. Moeten we ook niet te dramatisch over doen. Zakenlui als Slippens en Bek weten nu eenmaal dat er zakenrisico's zijn.

Las dat er nú al aasgieren rondcirkelen om goedkoop van alles te kunnen scoren.

Ik gruwel van die lijkenpikkerij! Als ik Abel Slippens was sloot ik de tent zónder allerlei opheffingsvoordeeltjes! Kan hij financieel wel hebben. En tot die tijd een plaat op de deur hangen met: 'Laat zien dat je Bek écht wilt houden en anders je bek houden!'…

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant