De tekst werd speciaal voor Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman geschreven door schrijftalent Magne van den Berg.
De tekst werd speciaal voor Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman geschreven door schrijftalent Magne van den Berg. Foto: Ben van Duin
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Humor en verdriet in Genoeg Nu Over Jou

Kunst en cultuur 496 keer gelezen

VEGHEL | Het toneelstuk Genoeg Nu Over Jou is een bitterzoete, herkenbare komedie waarin de moeder-dochter relatie centraal staat. Het stuk is geschreven voor Ingeborg Elzevier die daarmee haar zestigjarig jubileum viert. Genoeg Nu Over Jou is op donderdag 7 maart om 20.15 uur te zien in de Grote Zaal van De Blauwe Kei op de Noordkade in Veghel. Kaarten kosten 29.90 euro (inclusief drankje) en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

De tekst van Genoeg nu over jou werd speciaal voor Ingeborg Elzevier, Annick Boer en Peter Tuinman geschreven door schrijftalent Magne van den Berg. Het drietal roemt haar script. "Gelaagd, prettig om te spelen en zeldzaam leuk", zo sommen ze samen op. In Genoeg nu over jou bezoekt een dochter haar ouders op de verjaardag van haar overleden echtgenoot. Vader en dochter lijken machteloos tegen de grillen en scherpe tong van de dominante moeder, maar wat schuilt hier werkelijk achter? Komen irritaties en leugens niet voort uit eenzaamheid? Komen pogingen om elkaar te raken niet voort uit jaloezie? Ingeborg Elzevier: "Ik vind dat het eigenlijk geen komedie is, meer een tragedie met humor. De moeder heeft een probleem met de vader én met de dochter, maar eigenlijk komt dat omdat ze zich geïsoleerd voelt door de vader. Ze is jaloers op de sterke band die hij met zijn dochter heeft, want dat voelt als een gebrek aan belangstelling voor haar. Daardoor wordt ze ook geïrriteerd tegen die dochter."

Emoties
De typische situaties en sluimerende emoties die zich af kunnen spelen binnen een gezin zijn even grappig als grimmig en erg herkenbaar. Elzevier: "De kracht van het stuk is, denk ik, dat verdriet en humor hand in hand gaan. Het is heel herkenbaar. Natuurlijk niet één op één, maar je herkent een gevoel." Boer vult aan: "Ik denk dat elke moeder en dochter wel situaties herkennen. Dat het in een gezin altijd binnen vijf minuten oorlog kan zijn, juist omdat je elkaar zo goed kent, bijvoorbeeld. Je trapt toch steeds in diezelfde valkuilen. Of dat je veel meer op elkaar lijkt dan je eigenlijk denkt. Dat is in dit stuk ook. Uiteindelijk lijken de moeder en dochter op elkaar."

Veghelse Toneel Publieksprijs
Genoeg Nu Over Jou is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant