Burgemeester Kees van Rooij
Burgemeester Kees van Rooij

'Hoe bescherm je je gemeente tegen cybercriminelen?'

Algemeen 501 keer gelezen

Wekelijks vertelt burgemeester Kees van Rooij over zijn werkzaamheden van de afgelopen week. Deze keer bespreekt hij twee onderwerpen.

Van Rooij had afgelopen week een overleg over veiligheid en zorg. In de portefeuille van elke burgemeester vinden we openbare orde en veiligheid terug. Van Rooij legt uit dat deze aspecten steeds vaker overlap hebben met zorg. "Intern besteden we daar veel aandacht aan. Het is belangrijk dat dit allemaal in goed overleg gebeurt. Tijdens zo'n overleg nemen we een aantal concrete casussen door. Deze casussen zijn vaak erg complex en er komen veel partijen bij kijken. Als er bijvoorbeeld jongeren in contact komen met de politie dan gaan we in gesprek. Soms moet je dan als burgemeester een vaderlijk gesprek met de jongere of de ouders voeren", legt Van Rooij uit. Ook als mensen verward zijn, jong en oud, en een gevaar vormen voor hun omgeving moet de burgemeester in actie komen. "Als ze niet meer handelingsbekwaam zijn en gedwongen moeten worden opgenomen dan moet ik die beslissing nemen. Uiteraard op advies van de psychiater en eventuele andere deskundigen, maar uiteindelijk neem ik de beslissing." Dat is geen leuke beslissing, maar wel een noodzakelijke. Van Rooij vervolgt: "Als iemand met een mes aan het zwaaien is of als iemand een dreigende situatie vormt voor zijn omgeving dan moet er actie worden ondernomen."

Cybercriminaliteit
Kees van Rooij bezocht verder de jaarlijkse Lochemconferentie van Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Dit genootschap is de beroepsvereniging van burgemeesters in Nederland. Vrijwel alle burgemeesters zijn lid. De vereniging richt zich vooral op de ontwikkeling van de burgemeestersfunctie. Tijdens de conferentie afgelopen week ging het onder andere over cybercriminaliteit. Verschillende deskundigen lieten hun licht schijnen over deze relatief nieuwe vorm van criminaliteit. "Het ging onder andere over de mogelijkheden die een gemeente heeft en je bespreekt met elkaar welke problemen zich voordoen. Waar loop je als gemeente tegenaan." Als voorbeeld haalt burgemeester Van Rooij de Project X-feesten aan. "In heel Nederland verschijnen er online aankondigingen van dit soort 'feestjes'. Onlangs ook in onze gemeente in Erp. Wat kun je doen en wat is wijsheid? We hebben onder andere de handelingsperspectieven besproken en ervaringen uitgewisseld." De bescherming tegen cybercriminelen is een heikel punt. "Hoe bescherm je je gemeente tegen cybercriminelen? Iedere gemeente kan bijvoorbeeld de expertise inschakelen van de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD). Deze dienst is 24/7 beschikbaar. Mocht er sprake zijn van een datalek of zoiets dergelijks dan kunnen wij als Meierijstad meteen het IBD inschakelen." Een ander probleem waar gemeenten tegenaan lopen is fake news. Wat is echt en wat is nep en wat betekent dit voor de betrouwbaarheid van het nieuws en de betrouwbaarheid van het gezag? "Het juiste antwoord is er niet. Het is goed om daar samen met vakgenoten over te praten en te kijken welke instrumenten er zijn om dit aan te pakken", besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant