Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Rachel van de Greef (L) en Lonneke van der Linde (R) zijn samen het gezicht van Startersnetwerk Meierijstad.
Rachel van de Greef (L) en Lonneke van der Linde (R) zijn samen het gezicht van Startersnetwerk Meierijstad.

'Starters moeten de weg weten te vinden'

  •   keer gelezen

VEGHEL | Rachel van de Greef en Lonneke van der Linde zijn samen het gezicht van Startersnetwerk Meierijstad. Dit netwerk, speciaal voor startende ondernemers of ondernemers die overwegen te starten, beleeft op woensdag 20 maart met een startersontbijt haar officiële kick-off in de Afzakkerij in Veghel. Als het aan Rachel en Lonneke ligt een mooi begin van een bruisend netwerk voor startende ondernemers.

Het Startersnetwerk is een initiatief van de gemeente Meierijstad, Rabobank en Platform Ondernemend Meierijstad (POM). Lonneke legt uit wat ze van plan zijn. "Startende ondernemers lopen vaak tegen verschillende dingen aan en zitten vol vragen. Er is nog geen netwerk specifiek voor deze doelgroep in de gemeente Meierijstad. Die leegte vullen wij op. Het Startersnetwerk helpt startende ondernemers hun weg te vinden bij vraagstukken, om verbindingen te leggen, kennis te delen en zorgt voor een laagdrempelige kennismaking met collega-ondernemers en overheid. Wij organiseren evenementen en ontmoetingen waar je informatie kan inwinnen of vragen kan stellen. Of we koppelen je aan een ervaren ondernemer. Samen weet je meer dan in je eentje." Rachel wil weten wat de behoeftes zijn en welke vragen er leven. "We spelen in op de wensen van de starter. Er ligt geen draaiboek klaar. Welke onderwerpen moeten er worden besproken, hoelaat, op welke locatie en hoe vaak? Het is allemaal bespreekbaar."

Persoonlijke aandacht
Deelnemers binnen het Startersnetwerk zijn tot niets verplicht. Rachel: "Als er behoefte is aan meer één-op-één ontmoeten dan gaan we dat regelen. Net als themabijeenkomsten. Niet interessant voor jou als startende ondernemers? Geen probleem. Je bepaalt zelf waar je naartoe gaat en wanneer je informatie komt inwinnen of vragen komt stellen." Het Startersnetwerk wil dus vooral inspelen op de wensen van de ondernemer en dat met een persoonlijke aanpak. "Starters moeten de weg weten te vinden in Meierijstad. Wij denken dat persoonlijke aandacht erg prettig is voor een startende ondernemer of voor een ondernemer die overweegt een eigen bedrijf te starten. Dit alles op een laagdrempelige manier", aldus Rachel.
Jos van Asten van het POM juicht het initiatief toe. "De nieuwe, startende ondernemer is van groot belang voor de toekomst van ondernemend Meierijstad en we hebben dan ook zeker niet alleen aandacht voor de ervaren of grote spelers in het bedrijfsleven."

Database
De grootste uitdaging voor de enthousiaste dames is om een database op te bouwen. "Er is nu nog geen sprake van een netwerk. 20 maart gaan we los en hopen we vast 100 honderd ondernemers aan ons te binden. Als je niet kan op die woensdagochtend, maak je dan toch kenbaar. Dan nemen we je mee in verdere plannen en informeren we wanneer er nieuwe ontmoetingen op het programma staan", vertelt Lonneke.

600 ondernemers
Harde doelstellingen zijn er niet. Rachel: "We willen van meerwaarde zijn. Ik wil ondernemers helpen. Dat is het belangrijkste. Het zou mooi zijn als er op den duur een gevoel heerst van 'ik moet hierbij horen'. Maar het is echt een langetermijnproject. We krijgen drie jaar de tijd om het netwerk op te zetten." De gemeente hoopt binnen die drie jaar ongeveer 600 ondernemers een vorm van begeleiding te hebben geboden. "Meierijstad heeft een goed klimaat voor startende ondernemers. Samen willen we het voor hen nog aantrekkelijker maken om zich hier te vestigen. Dit netwerk helpt zeker om elkaar snel te vinden en kennis en ervaringen te delen. Zo kunnen we ons sterk maken voor een gezonde lokale economie", zegt wethouder Jan Goijaarts.

Ontbijt
Aanmelden voor het startersontbijt kan via: starters@pom.nl. Daar kun je jezelf ook kenbaar maken als starter of als toekomstige ondernemer met startplannen die nog niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Christel de Laat is tijdens het ontbijt aanwezig om alles in goede banen te leiden. "Ondernemers kunnen op een laagdrempelige manier kennis met elkaar maken. Er worden korte, niet te heftige, speeddates georganiseerd en wij vragen naar de behoeften en wensen van de startende ondernemer. Van daaruit gaan we plannen maken voor vervolg ontmoetingen", besluiten Rachel en Lonneke. Beide dames zijn op woensdag aan het werk voor het Startersnetwerk Meierijstad. Het is geen fulltimebaan. Mailtjes worden altijd beantwoord, maar raak niet in paniek als dat niet meteen dezelfde dag is.

Meer berichten