'De boeken zijn een fijne blijvende herinnering aan Dennis' | Kliknieuws
Logo kliknieuws.nl/stadskrantveghel
Dennis en Anke Verweijen
Dennis en Anke Verweijen

'De boeken zijn een fijne blijvende herinnering aan Dennis'

  •   keer gelezen

MILL/ZIJTAART | "Je bent nooit te ziek om te dromen", een zin die Millenaar Dennis Verweijen altijd uitsprak en symbool stond voor zijn positiviteit. Zijn vrouw Anke Verweijen uit Zijtaart zet zijn missie voort en wil mensen inspireren. In haar onlangs verschenen boek Mama's Moed beschrijft Anke hoe ze met haar grote liefde probeert te blijven genieten van het leven ondanks de diagnose acute leukemie bij maar man Dennis.

Het boek Mama's Moed gaat verder waar het boek Papa's Bloed van Dennis is geëindigd; met de geboorte van dochter Robin. "Het sluit naadloos op elkaar aan", zegt Anke Verweijen. In Papa's Bloed beschrijft Dennis Verweijen het eerste jaar van zijn ziekte. Een jaar waarin hij verliefd wordt op Anke, trouwt en voor het eerst vader wordt. En dat allemaal terwijl hij halverwege het jaar ongeneeslijk ziek wordt verklaard. Acute leukemie. Op 19 september 2017 overlijdt Dennis op 37-jarige leeftijd. Anke is op dat moment zwanger van zoon Timo die vier weken later ter wereld komt.

Eekhoorn
Aanvankelijk was Anke niet van plan om een vervolg te schrijven op Papa's Bloed tot ze een nagesprek had met artsen die Dennis begeleidden tijdens zijn ziekteproces. De positiviteit, levensenergie en de kunst om het leven te vieren ondanks alle tegenslagen had de dokters geïnspireerd. Nog diezelfde avond kroop Anke achter de laptop van Dennis op de bank – de vertrouwde plek van Dennis om te schrijven - om een plan van aanpak voor haar boek op papier te zetten. Op de laptop deed ze een ontdekking. "Ik vond daar aantekeningen waarvan ik het bestaan niet wist. Dennis had al bedacht dat ik mogelijk een vervolg zou schrijven. Hij zou dat heel mooi vinden, maar alleen als ik eraan toe was en het voor mezelf goed voelde. De dertig kantjes vormden de leidraad voor het boek", vertelt Anke.

Mama's Moed
In de bundel 'Mama's Moed' verhaalt Anke hoe ze samen met haar man Dennis en na zijn dood probeert te blijven genieten van het leven. Beide boeken hebben een gezamenlijk logo gekregen; een eekhoorn. "Ik was twintig weken zwanger van onze dochter Robin toen Dennis weer ziek werd. De leukemie was terug. Er volgde een heftige periode in Duitsland waar Dennis op dat moment onder behandeling was. We waren ver weg van huis en onze dierbaren, zowel verdrietig als blij door de ziekte en de komst van ons eerste kindje. Moesten de knop omzetten. Voor de babykamer hebben we toen muurstickers uitgezocht van een eekhoorn. Die we al snel Dennis de eekhoorn noemden. De sticker hangt op beide kinderkamers, alsof Dennis over de kinderen waakt. De eekhoorn is een symbool van Dennis geworden."

Stamceldonoren
Inmiddels zijn er zeshonderd exemplaren van haar boek verkocht. De opbrengst van Mama's Moed gaat naar Stichting Matchis en de Maarten van der Weijden Foundation. De organisaties zetten zich in voor stamceldonatie en onderzoek naar kanker. Anke zet de missie van Dennis voort. "Met mijn boek wil ik mensen inspireren om alles uit het leven te halen wat er in zit, net zoals Dennis deed. Dennis was voor zijn ziekte een gezonde jongen zoals iedereen. Hij ging graag naar festivals en voetbalde in een vriendenteam. Het kan iedereen overkomen", zegt Anke die ook geregisterd staat als stamceldonor. Met een open brief in de media riep Dennis 3,5 jaar geleden mensen op om zich aan te melden bij Stichting Matchis, de stichting typeert en registreert nieuwe stamceldonoren. Maar liefst 1.500 mensen uit de regio's Mill en Uden schreven zich in. "Een paar van hen zijn opgeroepen als donor", weet Anke. "Voor Dennis is er nooit een match gevonden. Zijn dna was uniek." Ze hoopt dat meer mensen zich registreren.

Blijvende herinnering
Intussen is Anke bezig met het opzetten van een nieuw project. Het maken van een documentaire over het leven van Dennis, bekeken vanuit de ogen van vriendenfamilie, artsen en verpleegkundigen. Daarbij stuitte ze op filmpjes en foto's van haar man die ze nog nooit had gezien. "Het is mooi om deze beelden te zien en herinneringen over Dennis op te halen", besluit Anke die hoopt dat de documentaire uitkomt rond 19 september, de sterfdag van Dennis. "De boeken zijn een fijne blijvende herinnering aan Dennis. We hebben heftige maar ook stabiele tijden gekend. Het waren een mooie twee jaar en negen maanden die we samen waren."

Mama's Moed kost 20 euro en is online en bij diverse boekenzaken verkrijgbaar. Kijk ook op de Facebookpagina van Papa's bloed - Mama's moed of op www.mamasmoed.nl.

Meer berichten