De collectie van Harry van Liempd is erg divers; het bedrijfsleven, het havengebied aan de Zuid-Willemsvaart of bijvoorbeeld de levendige stadskern tijdens talrijke Veghelse activiteiten. Het BHIC hoopt dat mensen die meer weten over een foto contact zoeken.
De collectie van Harry van Liempd is erg divers; het bedrijfsleven, het havengebied aan de Zuid-Willemsvaart of bijvoorbeeld de levendige stadskern tijdens talrijke Veghelse activiteiten. Het BHIC hoopt dat mensen die meer weten over een foto contact zoeken.

Fotocollectie geeft inkijk in geschiedenis: 'Voor veel Veghelaren een feest van herkenning'

Algemeen 698 keer gelezen

VEGHEL | Foto's van uitbundige festiviteiten, ingetogen herdenkingsbijeenkomsten bij het Airborne monument, activiteiten op de markt, portretten van bekende stadsgenoten, maar ook beelden van karakteristieke winkels in het centrum, woonwijken in de steigers en statige stadsvilla's met fraaie tuinen…Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft meer dan 5.000 foto's van en over Veghel online gezet. Deze bijzondere fotocollectie kreeg het BHIC van de geboren en getogen Veghelaar en vakfotograaf Harry van Liempd (1928-2006).

De collectie bestaat uit ruim 5.000 foto's uit Veghel die tussen 1955 – 1997 zijn gemaakt. "Mijn vader was professioneel fotograaf en had vanaf 1956 een eigen fotozaak in de Kerkstraat. Later heeft hij zich naast zijn broer op de Markt in Veghel gevestigd. Niet alleen maakte hij in opdracht van de gemeente veel opnames, hij fotografeerde ook regelmatig voor het Veghelse bedrijfsleven, waaronder Mars, Maison van den Boer en de CHV. Daarnaast maakte hij ook bruidsreportages. Eigenlijk pakte hij alles aan", vertelt zoon Hein van Liempd, zelf ook fotograaf. Zo heeft Harry veel series over het leven in zijn geboortestad gemaakt; tijdens carnaval, de intocht van Sinterklaas, kermis en Koninginnedag, maar ook kerkelijke rituelen van geestelijken, waaronder priesterwijdingen gingen op de gevoelige plaat. Van Liempd zat boven op het nieuws. In 1995 ging hij met pensioen en stopte hij met zijn zaak. "Maar zijn fototoestel hield hij altijd bij zich", aldus Hein. Harry van Liempd heeft zijn hele collectie geschonken aan het toenmalige Streekarchief Brabant Noordoost, dat inmiddels is opgegaan in het BHIC. Het BHIC heeft de foto's geselecteerd, gescand en gedigitaliseerd. De afbeeldingen in zwart/wit en kleur geven een mooi tijdsbeeld en een bijzondere inkijk in de lokale geschiedenis van Veghel.

Menselijke maat
Harry was een fotograaf van de menselijke maat; het resultaat is veel vertederende beelden met warme ontmoetingen, van jong en oud. Zijn werk laat een grote variëteit zien van beelden die Veghel van oudsher kenmerken: de koekfabriek en het restaurant van Maison van den Boer, de Coöperatieve Handels Vereniging (CHV), het Airborne monument tot en met portretten van bekende stadsgenoten, carnaval in het centrum en 'stillevens' van de warenmarkt. "Deze collectie zal voor veel Veghelaren een feest van herkenning zijn", vertelt Joost Hoedemaeckers, beheerder audiovisuele media BHIC. "Lang niet alle fotobeschrijvingen zijn volledig. We hopen dus dat mensen die meer weten over een foto, ons helpen aan informatie en reageren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant