Afbeelding

De handen uit de mouwen steken voor een schoner Veghel

Onderwijs 1.492 keer gelezen

VEGHEL | Gehuld in een geel hesje en gewapend met handschoenen, een vuilniszak en een grijpstok gingen leerlingen van basisschool Bernadette en een aantal scholieren van Hub Veghel maandagochtend de straat op om Veghel een stukje schoner te maken voor de scholenactie van Nederland Schoon. De actie beleefde haar kick-off in Veghel. 

Deze week zullen ruim 58.000 scholieren uit heel Nederland in aanloop naar de Landelijke Opschoondag op 23 maart, een initiatief van NederlandSchoon, de handen ineen slaan om zwerfafval op te ruimen. Het schoolplein was voor de aftrap van deze scholenactie omgetoverd in een waar opschoonwalhalla met pipowagen, banners en een mascotte. Onder enthousiast ja-geroep op de vraag of de kinderen klaar waren voor de actie opende Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon, de actie. Ook wethouder Harry van Rooijen was aanwezig en vroeg of de basisschoolleerlingen op de hoogte waren van de gevolgen van zwerfafval. En dat waren ze zeker. "Weten jullie hoe lang het duurt voordat een blikje is afgebroken? 100 jaar. Je moet je voorstellen dat het blikje dat jullie hebben weggegooid in de bosjes door jullie achterkleinkinderen nog opgeraapt kan worden. Een schoner Nederland begint bij jullie. Jullie mogen je ouders en opa en oma aanspreken als ze afval op de grond gooien en niet in de prullenbak waar het hoort", sprak Van Rooijen.

Bewust 
Na een spectaculaire stunt van wereldkampioen freerunnen Bart van der Linden, die tegen een muur opliep en via een achterwaartse salto een flesje in de prullenbak wierp, kon het echte opruimen beginnen. Een slinger van leerlingen verspreidde zich door de wijken rondom de school om de handen uit de mouwen te steken. Onder hen bevonden zich Ivan en Meike. De twee leerlingen uit groep 8 zijn buiten school eveneens bewust bezig met het verminderen van rondslingerend afval. "Als ik aan het fietsen ben en wat afval zie liggen dan raap ik dat altijd op en gooi het in de prullenbak", zegt Meike. "Het valt mee met het zwerfafval in Nederland, maar het kan altijd beter. We krijgen op school les hierover en hebben elk jaar op school een opruimdag", vertelt Ivan. Zoals de wethouder het al aangaf in zijn toespraak willen ze niet dat hun achterkleinkinderen straks de blikjes moeten opruimen die 100 jaar eerder zijn weggegooid. De Landelijke Opschoondag wordt dit jaar voor het eerst ook in Veghel gehouden. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant