Het aanzicht van de school tussen kerk en pastorietuin.
Het aanzicht van de school tussen kerk en pastorietuin.
+ FOTO'S

Wat gaat er met de Eerdse kerk gebeuren? 'Er moet wat gebeuren'

Algemeen 5.705 keer gelezen

EERDE | Hans van den Tillaart, Hans Verouden en Ton Verhoeven hebben grootse plannen. Ze willen een school, de kerk van Eerde en acht woningen met elkaar combineren. De dorpsraad Eerde is enthousiast en steunt het project.

De huidige basisschool in Eerde haalt niet het vastgestelde leerlingenaantal en is voor een korte termijn gered door de dorpsraad en Skipov. Het tekort van leerlingen blijft echter een zorg. Volgens Ton is er voor behoud van de kerk als gebouw op korte termijn 100.000 euro nodig en op middellange termijn nog eens 700.000 euro. Ton heeft samen met Hans van den Tillaart (architect) en Hans Verouden (eigenaar Verouden Bouwbedrijf) een plan ontwikkeld genaamd Shaak. Het plan is compleet uitgewerkt en met verschillende partijen afgestemd. Breng de school, de kerk en betaalbare huurwoningen samen. In de plannen wordt de nieuwe school tegen de kerk aangebouwd. Aan de andere kant komen er appartementen. "Er moet wat gebeuren. De kerk gaat anders dicht net als de school. Dat zou desastreus zijn voor een dorp als Eerde. In ons plan bekostigen de appartementen en de school het behoud van de kerk. Het bisdom (samen met de Franciscusparochie eigenaar van de kerk red.) ziet dit project als voorbeeldcombinatie om de kerkelijke functie in stand te houden", aldus Ton.

Respect
Er komt natuurlijk ook eigen belang bij kijken. Ton: "Ik heb een friettent in Eerde (Pieperz red.) en ben erbij gebaat dat het goed gaat met het dorp. Een school en nieuwe woningen zijn essentieel voor een dorp. Dit project is niet ontstaan uit winstbejag. De kerk is een markant gebouw en ik wil dat dat behouden blijft voor Eerde. We gaan er met respect mee om en gaan er echt iets moois van maken. De pastorietuin blijft behouden en de school wordt functioneel gebouwd. Er komen vier klaslokalen in die makkelijk op te delen zijn, omdat er twee etages in komen. Zo kun je er maximaal acht lokalen van maken."

Aan de andere kant verrijzen acht huurwoningen.

Aan de andere kant verrijzen acht huurwoningen. "De kerk krijgt de uitstraling van een kathedraal. De school heeft onze hoofdprioriteit. Daar willen we zo snel mogelijk mee beginnen. Het is de bedoeling dat de school in de kerstvakantie van 2020 opengaat", vertelt Ton. De school moet een integraal kindcentrum worden. Dat houdt in dat er zowel een kinderopvang als een school in het gebouw komt te zitten. "Mocht in de toekomst blijken dat de school niet te handhaven is door een dalend leerlingenaantal dan kan het gebouw eenvoudig worden omgebouwd tot extra woningen", legt Ton uit.

Gevoelig
Hij maakte een rondje langs de velden en peilde de reacties. "Het parochiebestuur, het Bisdom, Skipov en de gemeente zijn alle vier enthousiast. Ze omarmen Shaak." De gemeente had wel één belangrijke eis. De 'nieuwe' kerk mag geen concurrentie vormen voor gemeenschapshuis De Brink.

De binnenkant moet er ongeveer zo uit komen te zien. 

Toch is niet iedereen positief gezind. De stichting Vrienden van de Eerdse kerk is het niet eens met de plannen. "Zij willen dat we het gebouw met rust laten. Na gesprekken met de stichting zijn de tekeningen aangepast. Ze blijven er echter op tegen dat er een school in de kerk komt", vertelt de voorzitter van de Eerdse dorpsraad Frans Zegers. Ton knikt: "Het ligt wat gevoelig en wij houden echt rekening met de Vrienden van de kerk. Ik hoop dat we in gesprek kunnen blijven. De bouw tast de kerk niet aan. De kerk kan juist behouden blijven, iets wat anders niet zeker is. Dit plan biedt een langdurige oplossing. Het gebouw kan na de verbouwing zeker veertig jaar mee." De stichting Vrienden van de Eerdse kerk hebben een eigen plan. Zij presenteren het plan dinsdagavond tijdens de dorpsraad.

Twee eisen
Frans vindt het een unieke kans voor Eerde. "We hebben goud in handen en daarom vind ik dat we dit project moeten steunen." De dorpsraad gaf Ton twee eisen mee. De kerk moest behouden blijven en de geloofsgemeenschap moet er na de verbouwing nog terecht kunnen. Volgens Frans voldoet het plan aan beide eisen. "De dorpsraad wil deze kans grijpen. We doen een dringend beroep op de Vrienden van de Eerdse kerk om het project te steunen. Probeer elkaar te vinden voor Eerde. Aan een leeg kerkgebouw hebben we ook niks. Er moet wat gebeuren", besluit de voorzitter van de dorpsraad.
9 april is er een finaal overleg met het college van B en W. Daarna kunnen de plannen naar de gemeenteraad.

Frans is naast voorzitter van de dorpsraad ook actief als bestuurslid van de parochie. Om belangenverstrengeling te voorkomen, is hij niet aanwezig geweest wanneer het parochiebestuur vergaderde over het plan.

Aan de andere kant moeten acht huurappartementen komen.
Afbeelding
Afbeelding
Zo moet de binnenkant van de kerk eruit komen te zien.
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant