Afbeelding
+ VOLLEDIGE UITSLAG PER STEMBUREAU

Bijzondere opmars FvD, CDA blijft de grootste

Politiek 2.139 keer gelezen

VEGHEL | Er hebben grote verschuivingen plaatsgevonden in het politieke landschap. Forum voor Democratie (FvD) is bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij geworden. De partij van Thierry Baudet komt met 12 zetels in de Eerste Kamer. De VVD pakt ook twaalf zetels, maar kreeg in totaal minder stemmen dan FvD. In Meierijstad werd de partij niet het grootst, maar ook in onze gemeente is FvD bezig met een bijzondere opmars. Ze kwamen na het CDA en de VVD als derde partij uit de bus.

Het versplinterde politieke landschap heeft er sinds gisteren officieel een grote speler bij. Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen. In Meierijstad is de partij met 4420 (goed voor 13.7 procent van de stemmen) na de VVD (5313) en het CDA (6034) de grootste partij. Het CDA blijft daarmee de grootste partij, maar ze leveren ten opzichte van de verkiezingen in 2015 6.1 procent in.
Van de grote partijen plust, naast uiteraard FvD, procentueel gezien alleen GroenLinks flink. Zij stijgen met 3.8 procent naar 6.2 procent van de stemmen. Denk kreeg 1.6 procent van de stemmen.
SP is de grote verliezer. Met 3488 temmen dalen ze maar liefst 7.6 procent in vergelijking met 2015.

De uitslagen in Meierijstad per stembureau

Zie hieronder de voorlopige uitslag van de Provinciale Staten in Noord-Brabant:

Opkomst
De opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen lag aanzienlijk hoger dan in 2015. 56 procent van alle kiezers is gaan stemmen. Dat is bijna 10 procent meer dan vier jaar geleden. De opkomst in Meierijstad lag met 51.9 procent lager dan het landelijke gemiddelde.

'Ongekend'
Ron Fresen, politiek verslaggever van de NOS, noemt de opmars van FvD op de website van de NOS 'ongekend'. Een monsterzege die doet denken aan de manier waarop de LPF ooit zijn intrede deed in de politiek. "Dit is nog nooit voorgekomen, de PVV ging ooit van 0 naar 10 in de Eerste Kamer, maar als dit het eindbeeld is, 12 zetels, dat hebben we nog nooit meegemaakt", aldus Fresen. Thierry Baudet kon zijn geluk niet op. "Wij zijn naar het front geroepen, omdat ons land ons nodig heeft", aldus Forum voor Democratie-leider Baudet tijdens zijn overwinningsspeech. 

De Eerste Kamer komt er vermoedelijk zo uit te zien. 

Waterschap Aa en Maas
Er werd woensdag ook gestemd voor de Waterschapsverkiezingen. In Meierijstad ging Water Natuurlijk er met de meeste stemmen vandoor. Water Natuurlijk is een Nederlandse landelijke organisatie die is opgericht voor deelname aan de Waterschapsverkiezingen. Water Natuurlijk kreeg 5724 stemmen. Daarmee bleven ze het CDA nipt voor: 5306. De volledige uitslag in Meierijstad is hier te bekijken. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant