Afbeelding

Ibis Minervus

Column 1.068 keer gelezen

Vorige week woensdag ging er een lichte huivering door me heen toen ik het stemlokaal in mijn wijk verliet. Had de oorzaak ervan niet direct door, het was immers een mooie lentedag. Waren de onverklaarbare rillinkjes misschien het gevolg van het kneuterige stemprotocol waaraan ik even tevoren was onderworpen? Even uitleggen? Met liefst twee stembiljetten mogen stemmen komt niet vaak voor. Was dan ook benieuwd naar de aanpak ervan. Bureaucratisch dus!

Een 'incheck' van beide formulieren tegelíjk bleek te optimistisch gedacht. Eén voor één luidde het protocol. Eérst het keuzepapier voor de Provinciale Staten. Uiteraard vergezeld van deugdelijke legitimatie. Daarna richting stemhokje, bolletje kleuren en…terug in de rij die zich tijdens mijn aanwezigheid gevormd had. Geen probleem, ik had de tijd. Bovendien 'stemde' die rij mij tevreden. Hoe meer mensen gebruik maken van hun stemrecht, hoe minder gezanik van niet-stemmers. De inname van het Waterschapsbiljet verliep even geordend. Wederom mét legimitatiecontrole.
Met plezier kleurde ik vervolgens mijn waterschapsbolletje, groette iedereen vriendelijk, en vrolijk 'gestemd' toog ik huiswaarts. Maar dus wel met die onbestendige huivering.

Later op de dag zou blijken dat mijn sidderingetjes het gevolg moeten zijn geweest van het boreale windje dat die dag plots in Nederland de kop opstak. Alsof Thierry Baudet het, uiteraard kortstondig, op een akkoordje had gegooid met het klimaat. Het in zijn overwinningsspeech gebruikte woord 'boreaal' (letterlijke betekenis: 'noordelijk' of 'noordenwind') zette hij op die manier onbedoeld in tegen de opwarming van de aarde. Dat hij daarin minder gelooft dan de gemiddelde politicus, of op z'n minst de bestrijdingskosten ervan hekelt, sprak in Meierijstad 4420 kiezers aan. Vond ik veel.

Wat 's avonds in me opkwam: Zou de politieke kortsluiting binnen coalitiepartij Team Meierijstad van invloed zijn geweest op én de opkomst én de verkiezingsuitslag? Denk 't wel. Wat Eus Witlox en de zijnen in Meierijstads politieke arena lieten zien vroeg en vraagt om reactie. Eus was teleurgesteld, zijn teleurgestelde fractie weer in hem en de andere, teleurgestelde partijen weer in die inmiddels twee fracties. Geen woord over mogelijke teleurgestelde Meierijstadse kiezers. Uiterst teleurstellend.

Ik stel voor dat alle teleurgestelde partijgenoten veel en vaak gaan wandelen in de natuur. Om in het reine te komen met zichzelf of om het hoofd leeg te maken. Per definitie in de avondschemering. Volgens overleveringen begint de uil van Minerva dan pas zijn vlucht. Hiermee werd vooral bedoeld dat het inzicht pas komt als de consequenties echt duidelijk worden…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant