Afbeelding

Presentatie van eerste deel 'Brabants Dorpsleven'

Algemeen 1.103 keer gelezen

EERDE | Met trots presenteert Stichting Bernard van Dam op Paaszondag 21 april het eerste deel van het oeuvre van de bekende Brabantse schrijver, tekenaar en journalist Bernard van Dam. Het werk van Bernard komt in z'n geheel digitaal beschikbaar via een nieuwe website: www.bernardvandam.com. Het eerste boekdeel heeft als thema landbouw en is via die website ook in boekvorm te bestellen. Een eerste exemplaar daarvan wordt bij de presentatie in de Sint Antonius Abt kerk in Eerde uitgereikt aan Ad Latijnhouwers, oud-voorzitter van de voormalige Noord-Brabantse Christelijke Boerenbond (NCB).

Gedurende zijn leven heeft Bernard van Dam vele artikelen gepubliceerd over Brabantse volkskunde. Hij illustreerde die artikelen vaak met eigen tekeningen. Het werk van Bernard werd onder andere gepubliceerd in tijdschriften zoals de R.K. Boeren- en Tuindersstand, Journalia, Avicultura, St. Ambrosius, St. Jansklokken en Brabants Heem. De gedetailleerde manier waarop Bernard het Brabantse plattelandsleven, ambachten en gebruiken beschreef en wist te vatten in zijn illustraties is uniek en geeft de lezer ook vandaag de dag een gedetailleerd beeld van Brabant tussen 1928 en 1958.

Tentoonstelling
In september 2018 was er in de kerk van Eerde een succesvolle, drukbezochte tentoonstelling van het werk van Bernard. Voor Gerard Rooijakkers en de familie Van Dam was dit mede aanleiding om het volledige oeuvre van hem te verzamelen, te categoriseren naar acht themadelen en die delen van een cultuurhistorische toelichting te voorzien. Het eerste themadeel landbouw behandelt onder meer het boerenhuis, de boerenstand en de arbeidsverhoudingen op het platteland.

Eerste exemplaar
De geboortedag van Bernard is 21 april en is daarom een uitgesproken moment om het eerste deel van het omvangrijke digitale boek te publiceren. Het programma begint om 15.00 uur. Na een lezing van cultuurhistoricus Gerard Rooijakkers en een presentatie van de nieuwe website door achterkleinkind Martijn van Dam wordt het eerste exemplaar in boekvorm aangeboden aan Ad Latijnhouwers. Iedere belangstellende is welkom om er bij te zijn. Dit jaar volgen op andere locaties in Brabant nog drie publicatiemomenten van de overige boekdelen: in juni, september en november.

Stichting Bernard van Dam
Stichting Bernard van Dam is in 2018 opgericht door vijf van zijn kleinkinderen. De stichting heeft als doel het in stand houden en ontsluiten van de culturele nalatenschap van Bernard van Dam.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over de stichting op www.bernardvandam.com.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant