Geert Lageveen en Leopold Witte zijn allebei dik in de vijftig. Hoe gaan ze daarmee om?
Geert Lageveen en Leopold Witte zijn allebei dik in de vijftig. Hoe gaan ze daarmee om? Foto: Ben van Duin
VEGHELSE TONEEL PUBLIEKSPRIJS

Feelgood voorstelling over het leven zelf

Kunst en cultuur 355 keer gelezen

VEGHEL | 237 Redenen Om Door Te Gaan is een persoonlijke, gevoelige en grappige voorstelling over een taboeonderwerp: ouder worden en dood gaan. Dit toneelstuk van Orkater met Geert Lageveen en Leopold Witte is op vrijdag 26 april om 20.15 uur te zien in het Magazijn van Theater De Blauwe Kei op de Noordkade. Kaarten kosten 24.75 euro (inclusief drankje) en zijn te bestellen via www.blauwekei.nl.

Theatermakers Geert Lageveen en Leopold Witte hebben dringend de behoefte om de balans op te maken. Ze zijn allebei dik in de vijftig en hoe gaan ze daarmee om? Witte: "Langzaam begon bij mij te dagen dat we bij een veel groter vraagstuk waren beland. Dat we daar een nieuwe voorstelling over moesten maken: ons leven als vijftigplusser." Lageveen vult aan: "Ja, we kijken uit over een zee van zorgeloosheid en vrijheid, maar wel in het licht van een in de verte naderende dood. Het is feelgood met een rouwrand." Volgens Witte hebben de voorstellingen van hem en Geert altijd de grote thema's als onderwerp. "We willen een taboe doorbreken, maar op een zachte manier."
Volgens Theatervakblad Scènes is 237 Redenen Om Door Te Gaan 'door het nadenken over de dood, een ode aan het leven geworden'.

Overleden helden
Het stuk 237 Redenen Om Door Te Gaan speelde in 2017 als lunchvoorstelling in Theater Bellevue en werd lovend ontvangen. Op veler verzoek bewerkten Lageveen en Witte het met regisseur Michiel de Regt tot een avondvullend programma voor de grote zaal. De Regt laat de beide mannen hierin doen waar ze goed in zijn: een theatrale versie spelen van zichzelf. Op een persoonlijke en herkenbare manier steggelen ze over het leven én de dood. Waar de één de dood omarmt als deel van het leven, bezweert de andere haar door allerlei doelen te stellen. Losjes associëren de twee mannen rond het thema, terwijl ze plaatjes draaien van overleden helden en leeftijdgenoten. 'Alles aan deze voorstelling klopt', schrijft de Theaterkrant.

Veghelse Toneel Publieksprijs
237 Redenen Om Door Te Gaan is genomineerd! Theater De Blauwe Kei reikt in samenwerking met de Stadskrant Veghel ieder jaar een publieksprijs uit voor de beste toneelvoorstelling van het seizoen: De Veghelse Toneel Publieksprijs. De bezoekers van alle toneelvoorstellingen in De Blauwe Kei kunnen de meest aansprekende toneelvoorstelling van het seizoen kiezen door te stemmen. Aan het einde van het theaterseizoen wordt bekend gemaakt welke toneelvoorstelling heeft gewonnen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant