Meike, Nicole, Ayla, Resja, Anke en Michelle tijdens een repetitie. (foto: Berdy Maertens-Stoof)
Meike, Nicole, Ayla, Resja, Anke en Michelle tijdens een repetitie. (foto: Berdy Maertens-Stoof)

'Het is belangrijk de ervaring door te blijven geven'

Algemeen 718 keer gelezen

VEGHEL | Theater De Blauwe Kei vormt op zaterdag 4 mei het decor van de Dodenherdenking in Veghel. Vooraf aan de stille tocht en kranslegging vindt er een gedenkwaardige voorstelling plaats in het theater.

De Dodenherdenking in Veghel wordt elk jaar georganiseerd door Werkgroep Dodenherdenking. Thema dit jaar van de voorstelling is 'Burgemeesters in oorlogstijd'. De dansgroep van Phoenix Cultuur heeft deze weten te vangen in een moderne dans. Volgens dansdocent Berdy Maertens-Stoof is het een 'pittige dans' geworden die behoorlijk verschilt van de eerdere opgevoerde dansacts op 4 mei. "De meeste stukken speelden zich af in oorlogstijd. De dansers waren tijdens deze voorstellingen gekleed in kleding uit die tijd. Dat is nu niet het geval."

Tweestrijd
Centraal in de dans staat de ­tweestrijd. ­Een thema van alle tijden. "We hebben een link gelegd tussen toen en nu. Een burgemeester in de oorlog staat voor heftige beslissingen. Dat is vandaag de dag nog steeds zo. De tweestrijd, frictie en gevolgen die dat met zich meebrengt vormen de inspiratiebron voor ons stuk." In de act zal dan ook de strijd naar voren komen in onder meer dance battles die Berdy samen met de dansers heeft vertaald naar een moderne dansvariant.


Dodenherdenking Veghel 2019:

Zaterdag 4 mei
Theater De Blauwe Kei, Verlengde Noordkade 10-12 in Veghel
Aanvangstijd voorstelling: 18.30 uur, zaal om 18.00 uur open
Daarna stille tocht
20.00 uur: 2 minuten stilte
Kranslegging


Trots
De dansgroep bestaat dit jaar uit de zes danseressen Meike, Nicole, Ayla, Resja, Anke en Michelle. Een gemixte groep van ervaren dansers die hard heeft gewerkt aan de voorstelling. "De dansers hebben ontzettend geholpen in het hele proces van het bedenken tot het maken van de dans. We hebben echt met z'n zevenen het stuk gemaakt. Iedereen heeft er voor de volle honderd procent aan meegewerkt. Ik ben heel trots op het eindresultaat", zegt Berdy.

Bijzonder
Voor de dansers is het een hele eer om op te treden tijdens de Dodenherdenking. "Ze vinden het bijzonder om te doen en houden er altijd rekening mee. Het is mooi om bij de voorstelling op 4 mei aan te sluiten en op een creatieve manier een verhaal te brengen. De opvoering in De Blauwe Kei tijdens Dodenherdenking is altijd bijzonder en de betrokkenheid van iedereen is groot."

Bewust
Berdy vindt het belangrijk haar steentje bij te dragen aan de Dodenherdenking en er bij stil te staan. "Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. Er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt en erover kunnen vertellen. Het is heel belangrijk om hun ervaring door te blijven geven. Dat is de essentie van Werkgroep Veghel. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het is goed om hier bewust bij te stil te staan op 4 mei", besluit Berdy.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant