Afbeelding
Foto: Ad van de Graaf

Spannende tijden voor Veghel Centrum: 'Merk dat projecten een lange doorlooptijd hebben'

Centrum Bedrijvig Meierijstad 2.002 keer gelezen

Dirk Lammers is iets meer dan een half jaar aan de gang als centrummanager van het Veghelse centrum. Hij kreeg te maken met enkele forse tegenslagen (onder andere vertrek Only for Men en Intersport), maar er was zeker ook goed nieuws te melden (nieuwe lingerie- en modezaak in de Kalverstraat, de Patio werd verkocht en Bakkerij Verhoeven gaat flink uitbreiden). Wij spraken Dirk over tegenslagen, lichtpuntjes, uitdagingen en de alom bekende leegstand in het centrum.

Welk cijfer geef je het centrum op dit moment?
6. Er is nog een heleboel te verbeteren in Veghel Centrum maar we mogen ook niet vergeten dat er nog steeds 174 hardwerkende ondernemers in Veghel Centrum bezig zijn om dagelijks de consument zo goed mogelijk te bedienen. Als ik een onvoldoende zou geven zou ik deze ondernemers echt te kort doen.

Wat is je als centrummanager meegevallen?
Het besef dat het echt anders moet. Ik merk dat we het afgelopen jaar duidelijk hebben gemaakt dat er op grote schaal in het centrum van Veghel ingrijpende aanpassingen moeten plaatsvinden om het centrum weer levendig te krijgen. Dit besef is nu bij alle stakeholders duidelijk. Ik proef nog wel dat men het lastig vindt welke rol een ieder hierin speelt en wat de beste oplossing voor Veghel gaat zijn. Door hier met elkaar over te brainstormen hebben we de afgelopen maanden al stappen in de goede richting gemaakt

En wat juist tegen?
Ik merk dat projecten een lange doorlooptijd hebben. Dit kan gaan om iets heel kleins als het verwijderen van een luifel boven een winkelpand tot het verplaatsen van winkels of de transformatie van leegstand naar wonen. Ik begrijp dat dit soms complexe trajecten zijn en daardoor dit ook tijd vraagt. Gevaar is dat we te weinig concrete vooruitgang kunnen laten zien aan de inwoners van Veghel en de consumenten waardoor het idee ontstaat dat er niets gebeurt. Hierdoor neemt het vertrouwen af en dat is niet goed. Neem van mij aan dat er op dit moment diverse grote projecten worden uitgewerkt die op de middellange termijn moeten gaan vallen. Voor mij kan dit niet snel genoeg gaan. Liever gisteren dan vandaag.

Wat zijn de grootste uitdagingen voor de komende tijd?
De grootste uitdaging voor mij is het uitwerken van de nieuwe structuur van het centrum. Waar blijven winkels zitten, waar wordt leegstand getransformeerd naar wonen en welke winkels kunnen we verplaatsen naar het kern winkelgebied. Hiervoor hebben we heel veel draagvlak nodig. Als we met alle stakeholders een model hebben waar we de komende 20-30 jaar mee verder kunnen en Veghel weer op de kaart gaan zetten dan geeft dit een duidelijke koers en houvast voor veel betrokken partijen. Dat hebben ze nodig om zelf dan ook plannen te kunnen maken en bij te dragen aan de transitie die de komende jaren voor ons ligt. We hebben daar de individuele vastgoedeigenaren en ondernemers bij nodig. Zij zijn hierin de sleutel tot succes.

Wat gaat er met de lege panden gebeuren? Opzoek naar nieuwe ondernemers of een andere bestemming?
Het wordt een combinatie van transformeren naar wonen, dienstverlening, horeca en detailhandel. Er is ruim 10.000 m2 te veel vierkante meter vloeroppervlak in de markt. Daar moeten we echt iets mee. Betekent dit dat er dan geen ruimte meer is voor nieuw ondernemerschap? Nee integendeel, het biedt ook weer kansen en er is, ook in de nieuwe centrumstructuur, ruimte genoeg om te ondernemen. De kracht van Veghel zit in de zelfstandig ondernemer die het gezicht is van zijn winkel, zijn klant door en door kent en hem met de juiste service en gastvrijheid kan verleiden. Hier kan geen website tegenop. De kracht zit hem in kleinere winkelunits met passende huurprijzen die het voor een startende ondernemer interessant maakt om toch de stap te wagen. Daar zijn we momenteel volop mee bezig. Ik kom dan ook graag in contact met ondernemers die een idee hebben om een onderneming te starten in Veghel Centrum. Ik kijk graag samen naar de mogelijkheden en breng ze graag in contact met de juiste partijen.

Dit verhaal verscheen eerder in Bedrijvig Meierijstad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant