Lintjesregen daalt neer. De gelukkigen op een rijtje (Foto: Ad van de Graaf).
Lintjesregen daalt neer. De gelukkigen op een rijtje (Foto: Ad van de Graaf).

Keukentafelgemiezer

Column Column Hans van der Wijst 1.068 keer gelezen

Bent u ook zo trots op Frits Sanders, Riek Wuijtenburg-Verbruggen, Ed van Uden, Mari van Asseldonk, Piet van Boxmeer, Thea Bijsterbosch-Verhagen, Berry Dekkers, Ingrid van de Laar-Verberne, Toon van de Meerakker, Piet van Oorschot, Mari van der Steen, Henk van Uden, Henriëtte Jansen-Van Grinsven, Mario Korsten, Toon Bekkers, Rien van der Loo, Hanny van Heesch-Versantvoort? Ik wel in ieder geval! Waarom? Omdat deze zeventien inwoners van Meierijstad onlangs werden onderscheiden met een koninklijk lintje! Omdat zij…zomaar in het wild…tussen ons in vertoeven en ons mogelijk kunnen besmetten met hun belangeloze inzet voor anderen! Dáárom!

Ik noem ze maar even dé onderhoudsmonteurs van onze samenleving die samen met vele anderen het smeeroliepeil van onze maatschappelijke machine in de gaten houden. Samen met vele anderen ja! En natuurlijk zitten daar mensen tussen die óók in aanmerking hadden kúnnen, misschien wel moeten komen voor zo'n decoratie. Maar hé, daar kan nog gewoon naartoe gewerkt worden hoor! Kwestie van de juiste informatie bij elkaar verzamelen. Hoe? Ga maar eens digitaal snuffelen in 'lintjesland'. Heb ik ook gedaan. Kwam tot de conclusie dat het hebben van wat 'vrindjes' of veertig jaar 'trouwe dienst' niet meer voldoende zijn. En terecht!

Ga nou vooral niet zeuren dat je gek wordt van de ambtelijke molens waarin je terecht komt. Zoek dan iemand die je kan helpen! Wie de moeite neemt al het belangeloze werk van bovenstaande zeventien plaatsgenoten onder de loep te nemen, snapt waaróm het zo terecht is dat ze werden gehuldigd. Daarvoor zal dus ook wat olie in ámbtelijke molens gegooid moeten worden. Dat heb je over voor helden!

Langzaam maar zeker verandert het beeld rondom de jaarlijkse lintjesregen in positieve zin. Nou ja…regen… zeventien Meierijstedelingen op een totaal van zo'n 80.000 lijkt meer op gemiezer, maar enige exclusiviteit is natuurlijk wel op z'n plaats als er een koning aan te pas moet komen.

Van miezerregen kun je echter ook aardig nat worden. En dan kom ik uit bij de keukentafel. Daar waar het eigenlijk constant 'miezert'. Waar veel gedachten gemeenschappelijk ontstaan. Zoals ideeën om iemand in aanmerking te laten komen voor een lintje. Waar je, ook los van lintjesgedachten, gewoon je waardering voor iemands inzet met elkaar bespreekt. Liefst in het bijzijn van de nodige 'kleine potjes met grote oren'. Jong geleerd is namelijk oud gedaan!
Geen ouderlijke 'giftigheid' doorgeven die bestaat uit jaloezie, onwetendheid en onkunde, maar ze zeiknat laten worden van positief keukentafelgemiezer…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant