Er worden momenteel acht woningen aan de Jan van Galenstraat in Veghel gebouwd.
Er worden momenteel acht woningen aan de Jan van Galenstraat in Veghel gebouwd.

Meierijstad presenteert woningbouwplannen: 'Scheefheid moet meer in balans komen'

Wonen 1.221 keer gelezen

VEGHEL | De gemeente Meierijstad heeft een totaal overzicht van álle lopende woningbouwplannen voor Meierijstad gepresenteerd. Het gaat om locaties, koop of huur en aantal woningen voor álle dertien kernen. Het betreft plannen die vastgesteld zijn, in procedure gebracht of in ontwikkeling zijn. Deze Inventarisatielijst Woningbouwplannen wordt voortaan jaarlijks geactualiseerd en gepubliceerd.

"We hebben de eerste twee jaar na de fusie een bovengemiddeld aantal woningen gerealiseerd. Een forse inhaalslag dus. Alleen al in 2018 zijn er 676 woningen opgeleverd, terwijl de gemiddelde jaarplanning uitgaat van 394 woningen", vertelt wethouder Eric van den Bogaard.

Het overzichtje van de gemeente.

In de in 2018 door de raad opgestelde Woonvisie staat dat er tot 2028 nog 3940 woningen moeten worden toegevoegd aan de bestaande woningvoorraad. In totaliteit heeft de gemeente volgens de wethouder in de komende tien jaar genoeg plannen om alle woningachterstand weg te werken. De verwachting is nu dat de gemeente uitkomt op 3953 nieuwe woningen. Er is echter een maar. Van den Bogaard: "In de plannen zit enige scheefheid. In sommige kernen hebben we te veel plannen en in sommige te weinig. Die scheefheid moet meer in balans komen."

Behoefte per kern
Zoals in de tabel te zien is, zijn er in Boerdonk, Boskant, Erp, Mariaheide en Veghel te veel plannen, terwijl Keldonk, Nijnsel, Olland, Schijndel en Wijbosch achterblijven. "Rekenkundig gezien hebben we de komende tien jaar geen nieuwe plannen nodig. Het komt er nu op aan dat het de goede plannen zijn en dat deze aansluiten op de behoefte per kern en voor het totaal", aldus de wethouder.

Regie
In de kleine kernen heeft de gemeente besloten om de regie in handen te nemen. De woningbehoefte daar is relatief beperkt, dat maakt het volgens de gemeente nóg belangrijker aan te sluiten bij de specifieke, kwalitatieve behoefte. "Het gaat hier op de type woningen, locatie, prijsklasse en doelgroep. We willen bouwen voor datgene wat er nog niet is. Qua woningen gaat het dan om starterswoningen, seniorenwoningen en 0-tredewoningen." De gemeente neemt een paar maatregelen. Zo worden er tot 2021 geen nieuwe principeverzoeken in behandeling genomen voor de kernen waar al een overschot aan plannen is, tenzij ze voldoen aan een set van beoordelingscriteria. Van den Bogaard: "Op twee momenten in het jaar worden de nieuw binnengekomen principe-verzoeken integraal beoordeeld: het gaat dan om wat het beste plan is in plaats van wie het eerst komt het eerst maalt."

Regie
Volgens de wethouder is het logisch dat de gemeente de regie voert. "Als we het aan de markt overlaten, worden er met name plannen ontwikkeld voor een deel van de actuele vraag in combinatie met de hoogste winstmarge (duurder koopsegment). Dat sluit niet aan bij de specifieke vraag die er in de kleine kernen ligt, onze wens om tot realisatie te komen en ook niet op de woningbehoefte op termijn. Dat laatste is van éssentieel belang voor de leefbaarheid en toekomst van de kleine kernen en om toekomstige leegstand te voorkomen."

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant