Koningin Máxima opende in september 2018 De Blauwe Kei op de Noordkade. Uiterst links staat Harry Vermeulen.
Koningin Máxima opende in september 2018 De Blauwe Kei op de Noordkade. Uiterst links staat Harry Vermeulen. Foto: Patrick van Katwijk
+ FOTO-UPDATE

De Blauwe Kei presenteert theaterprogramma: 'Er is iets bijzonders aan de gang'

Kunst en cultuur 1.694 keer gelezen

VEGHEL | De Blauwe Kei heeft dinsdagavond traditiegetrouw een fonkelnieuw theaterprogramma gepresenteerd aan de Vrienden van het theater. Het volledige programma van seizoen 2019-2020 is terug te vinden op www.blauwekei.nl. De verkoop is inmiddels van start gegaan. "Theatermakend Nederland wil graag naar Veghel komen", aldus de directeur van het theater op de Veghelse Noordkade Harry Vermeulen.

Precies een jaar geleden begon Harry aan zijn avontuur bij De Blauwe Kei. Hij blikt terug op een succesvol jaar. "Het theater heeft haar plaats op de Noordkade gevonden. De Blauwe Kei floreert en daar ben ik heel blij mee." Qua bezoekersaantallen is het een superjaar. "In het jubileumjaar hadden we ongeveer 34.000 theaterbezoekers. Nu gaan we richting de 40.000. Alle records worden gebroken", zegt hij trots.

Recordjaar
Volgens Harry speelt de Noordkade een belangrijke rol in de successen die het Veghelse theater momenteel boekt. "Bezoekers komen van een stuk verder weg. De vijver waaruit wij vissen, wordt steeds groter. In het theaterwereldje wordt er over de Noordkade gepraat. De locatie laat een verpletterende indruk achter bij zowel het publiek als de theatermakers. Theatermakend Nederland weet dat er iets gaande is op de Noordkade. Men wil hier onderdeel van uitmaken. Er is echt iets bijzonders aan de gang", vindt Harry. De samenwerking met de andere 'bewoners' van de Noordkade stemt de directeur van De Blauwe Kei ook tot tevredenheid. "Er vloeien mooie samenwerkingen uit voort. De komen de tijd gaan we dat verder uitbreiden. De lijntjes zijn kort."  

Volgens hem willen theatermakers graag spelen in De Blauwe Kei. De gesprekken met de artiesten, impresario's en managers verlopen vaak soepel. Harry vervolgt: "Het theaterseizoen 2019-2020 telt ongeveer 140 voorstellingen. Dat is vergelijkbaar met voorgaande jaren. Ik denk en hoop dat we over de 40.000 bezoekers gaan." Dat zou dus betekenen dat De Blauwe Kei aan de vooravond staat van een nieuw recordjaar. Harry knikt: "Al moet ik zeggen dat bezoekersaantallen an sich niet het belangrijkste zijn voor mij. Ik wil gewoon dat er een mooi theaterprogramma staat en volgens mij is dat het geval."

Bijzondere locaties
Nieuw komend seizoen zijn de voorstellingen op bijzondere locaties op de CHV Noordkade. "De Noordkade voelt als één grote speeltuin en die willen we graag zo goed mogelijk benutten. We kunnen zo vreselijk veel kanten op hier", aldus Harry. Zo presenteert De Blauwe Kei Goedemorgen Noordkade!: drie ontspannen zondagochtendconcerten in de Malerij. "De optredens zijn gebaseerd op klassieke muziek, maar net wat anders dan men gewend is. Ik heb zoiets nog nergens eerder gezien", zegt Harry. Daarnaast kan het publiek in een clubsetting in de Podiumzaal genieten van drie sfeervolle concerten en het nieuwe Comedy Café Noordkade.

De Blauwe Kei hoopt in de toekomst vaker gebruik te maken van de Koekbouw. 

Harry hoopt in de toekomst nog vaker gebruik te maken van de Koekbouw. "Dat is een hartenwens van ons. De ruimte is natuurlijk prachtig, maar momenteel niet praktisch. Vaste voorzieningen ontbreken, waardoor we nu sporadisch gebruik maken van de Koekbouw. Alleen bij bijzondere evenementen."

Theaterprogramma
De Noordkade leent zich uitstekend voor 'foodie'-voorstellingen. Daarom kunnen bezoekers komend seizoen genieten van het Dahl Diner, een culinaire rondreis met Robèrt van Beckhoven en een proeverij met NRC-journalist Joël Broeckaert. 

Er komen volgend jaar heel wat grote cabaretnamen naar Veghel, waaronder Theo Maassen, Youp van 't Hek, Claudia de Breij, Bert Visscher en Urbanus. Daarnaast is er plaats voor opkomend cabarettalent, waaronder Kasper van der Laan en Kirsten van Teijn.

Zijtaarder Theo Maassen komt naar Veghel.

Liefhebbers van muziek kunnen onder andere naar concerten van Tania Kross, Ellen ten Damme en Iris Hond. Ook komen er diverse tribute bands die onder andere een ode brengen aan Kate Bush, Rod Stewart, CCR en Queen. "Ik vind tribute bands niet altijd wat toevoegen. Daarom hebben wij deze nauwkeurig uitgezocht."


Harry's persoonlijke tips:

- The Race Horse Company (groteske cricusshow).
- Nashville Noordkade (Femke Weidema, grote countryster in Nashvillle, treedt samen met verschillende gastartiesten op).
- Dit is Meierijstad (drie journalisten onderzoeken onder andere hoe Nederlands onze gemeente is).
- Romijn & Anna (Romijn werd vijf jaar geleden getroffen door een hartinfarct. Samen met zijn vrouw Anna doet hij zijn verhaal).
- Scapino (modern ballet).
- Dit zijn de namen (muziektheatrale voorstelling naar de gelijknamige roman van Tommy Wieringa. De voorstelling speelt zich af in het donker).


Op toneelgebied komen er een aantal topstukken naar Veghel, waaronder Tonio, De Tolk van Java en De Vrouw Die De Honden Eten Gaf. Die laatste gaat over Michelle Martin, de vrouw van Marc Dutroux. 

Er werd ook stilgestaan bij de nieuwe samenwerking met Spectrum Podium Schijndel. De Blauwe Kei presenteert in 2019-2020 vijftien voorstellingen in de nieuwe theaterzaal, waaronder die van Angela Groothuizen en Guido Weijers, en diverse jeugdvoorstellingen.

Jeugd
De Blauwe Kei heeft ook weer een uitgebreid jeugdprogramma samengesteld. Elke Swinkels is verantwoordelijk voor de jeugd- en kleine zaalprogrammering. Zij is net als Harry razend enthousiast over het aanbod van De Blauwe Kei. "Het aantal jeugdvoorstellingen is gegroeid. Dat komt mede doordat de bezoekersaantallen afgelopen jaren flink zijn gestegen. De jeugd weet de weg naar het theater goed te vinden", vertelt Elke.

Angela Schijf laat kinderen kennismaken met klassieke muziek. 

Angela Schijf laat jonge kinderen kennismaken met klassieke muziek en Sita Vermeulen is te zien als Doornroosje. Daarnaast staan een aantal kindervoorstellingen in de Kleine Zaal, waaronder de theaterhit Over Een Kleine Mol Die… Ook wordt er weer een Prentenboekjesfestival georganiseerd.


Elke's persoonlijke tips:

- Meester Monster (een frisse, jonge en energieke jeugdvoorstelling. Leuk en toegankelijk).
- Kommil Foo (poëtische liedjes en hilarische sketches).
- Duda paiva company (Poppentheater).
- Tonio (toneelstuk naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden).
- Theo Maassen (geen introductie nodig)


Series
Theater De Blauwe Kei biedt diverse series aan. Nieuw dit jaar is de Dansserie die uit vier uiteenlopende dansvoorstellingen bestaat. Voor een greep uit het complete aanbod is er weer de Avonturenserie, vijf uiteenlopende voorstellingen voor een gereduceerd tarief. Wie liever wil lachen kiest voor de Cabaretserie, vijf voorstellingen van uiteenlopende cabaretiers. Er worden weer twee Op de huid series aangeboden, waarin intieme, minder bekende en niet-alledaagse voorstellingen zijn opgenomen, inclusief randprogramma en excursies naar theatermakers.

Kaartverkoop
- Vrienden: dinsdag 7 mei 23.00 uur – vrijdag 10 mei 17.00 uur.
- Vroegboekers (vijf of meer voorstellingen): 10 mei 17.00 uur tot 2 september.
- Losse verkoop: vanaf maandag 13 mei 17.00 uur.

Afbeelding
Angela Schijf in studio Amsterdam 21-02-2019
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant