De Veghelse haven wordt de thuishaven van De Waterengel. Ze varen straks in de driehoek Den Bosch, Tilburg en Eindhoven.
De Veghelse haven wordt de thuishaven van De Waterengel. Ze varen straks in de driehoek Den Bosch, Tilburg en Eindhoven.

Krijgt Veghel twee rondvaartboten? 'Beide initiatieven kunnen los van elkaar bestaan'

Opmerkelijk 2.229 keer gelezen

VEGHEL | De kans is groot dat Veghel binnenkort twee nieuwe rondvaartboten heeft. Zowel Stichting Goud voor Oud als de Noordkade zijn in gesprek met de gemeente over het aanbieden van rondvaarten. De gemeente ziet in beginsel geen probleem. "Het belangrijkste is dat er reuring in de haven komt en dat er goed ondernemerschap aanwezig is", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Nancy van Heeswijk en Franc Speetjens staan met hun rondvaartboot De Waterengel in de startblokken. Ze wil met de stichting Goud voor Oud rondvaarttochten organiseren voor onder andere mensen met dementie of met een meervoudige beperking. "We krijgen super veel enthousiaste reacties en staan te trappelen om te beginnen. De boot is rolstoeltoegankelijk en we verzorgen prikkelarme tochten", vertelt Nancy. De tochten worden verwezenlijkt uit donaties en gelden die worden verkregen met het inzetten van De Waterengel voor bijvoorbeeld rondvaarten, muziektochten, as-verstrooiingen of vergaderingen. Nancy, de drijvende kracht achter Goud voor Oud onder andere bekend van Zuster Begonia, vervolgt: "Er moet natuurlijk wel geld verdiend worden. Het onderhoud van een boot is erg duur. Al het geld dat binnenkomt investeren we in de rondvaartboot. Het is niet zo dat wij er rijk van willen worden."

Financiële steun
De gemeente juicht het idee van Nancy en Goud voor Oud toe. "Wij zijn in overleg met de stichting om rondvaarten te organiseren vanuit de Veghelse haven. Het is onze intentie om dit mogelijk te maken", zo laat een woordvoerder weten. De boot komt dus te liggen in de Veghelse haven en vaart straks in de driehoek Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Nancy: "Wij hebben met de watersportvereniging (zij exploiteren de haven red.) een afspraak gemaakt over een vaste ligplaats voor De Waterengel. Eigenlijk hebben we een rolstoelvriendelijke steiger nodig. Er worden gesprekken met de gemeente gevoerd of dit te realiseren is. Wij hopen op financiële steun." De gemeente onderzoekt de mogelijkheden, maar houdt zich op de vlakte. "De primaire doelgroep van de stichting is ouderen inclusief aan rolstoel gebonden personen. Ten behoeve van de toegankelijkheid voor deze laatste doelgroep wordt momenteel bekeken of er een extra voorziening mogelijk is in de vorm van een toegang tot een steiger."

Ander initiatief
Vanuit de Noordkade is er ook interesse om een rondvaartboot te laten varen. "Het klopt dat er zich recent nog een ander initiatief heeft gemeld om rondvaarten te organiseren, als verlengstuk van museum SIEMei. Ook met deze initiatiefnemer zijn we in gesprek om hun initiatief te kunnen faciliteren", aldus de gemeente. Stefan van de Ven, eigenaar van de Noordkade, vertelt dat er eigenlijk nog geen concrete plannen zijn. "De Noordkade heeft zelf een kleine salonboot van 110 jaar oud, maar die vaart die alleen bij speciale gelegenheden. Verder heeft Martijn Dickerscheid uit Veghel een grote rondvaartboot gekocht die inmiddels ook vaart. Ik heb contact gehad met Martijn en we gaan binnenkort kijken wat er mogelijk is."
Over het initiatief van Nancy is Stefan duidelijk. "Hartstikke leuk en voor mij geen enkel probleem. Actie en bedrijvigheid op en rondom de Noordkade is iets wat ik toejuich."

Wensbeeld
Het zou dus goed kunnen dat er over een tijdje twee rondvaartboten door Veghel varen. De gemeente vindt het allemaal prima. Zij willen reuring in de haven. "Wij hebben geen wensbeeld bij een maximum aantal rondvaartboten. Wat ons betreft kunnen beide initiatieven los van elkaar bestaan. De stichting richt zich voornamelijk op rondvaarten met een maatschappelijk karakter, aangevuld met een aantal commerciële boottochten. De andere initiatiefnemer leggen een link met het museum en willen zo een koppeling teweeg brengen. Binnenkort wordt een gesprek geïnitieerd tussen beide groepen om te zien of beide initiatieven elkaar kunnen versterken." De gemeente wil niet spreken van concurrentie. "Er kan sprake zijn van groepen die voor beide interessant zijn. We gaan met beide initiatiefnemers in gesprek om te kijken wat de meerwaarde ten opzichte van elkaar is", legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant