Wethouder Coby van der Pas en Ties van Dooren voor het gemeentehuis in Veghel.
Wethouder Coby van der Pas en Ties van Dooren voor het gemeentehuis in Veghel.
VIDEO

'De gemeente Meierijstad zijn we allemaal samen'

Algemeen Op pad met... 2.475 keer gelezen

VEGHEL/ERP | Het begon eigenlijk als grapje. Ties van Dooren (hoofdredacteur Stadskrant Veghel) en wethouder Coby van der Pas komen elkaar geregeld tegen. "Volgens mij heb jij een hele leuke baan", zeiden ze tegen elkaar. Er werden plannen gesmeed om een dagdeel met elkaar mee te lopen. Op woensdag 8 mei kreeg Ties een inkijkje in de werkzaamheden van wethouder Van der Pas. Op donderdag 16 mei waren de rollen omgedraaid. Toen liep Van der Pas een ochtend met Ties mee (lees meer in de Stadskrant Veghel van volgende week).

Vroeg opstaan gaat me niet slecht af. Toch ben ik met zekerheid meer een avond- dan een ochtendmens. Wethouder Van der Pas is het volgens mij allebei. Rond 08.45 uur staat ze me lachend op te wachten voor het gemeentehuis in Veghel. Ze vertelt enthousiast wat we vandaag gaan doen. "We fietsen zo eerst naar De Uilenbrink. De Veghelse basisschool staat voor een spannende periode. Daarna hup de fiets weer op terug naar het gemeentehuis. Daar krijg je een inkijkje in mijn agenda. Gertrude van de Elzen, locatiemanager Bibliotheken Meierijstad, verwacht ons rond 10.45 uur bij de bibliotheek in Veghel. We sluiten af in Erp met een gesprek over de vorderingen van het Omnipark. Een bijzonder initiatief waar verschillende verenigingen gericht op sport, maatschappelijke activiteiten, cultuur en recreatie, onderwijs, zorg en ontmoeten samenkomen. In Nederland is dat uniek", deelt Van der Pas mede voordat ze de e-bike overneemt van Geert van Etten. Geert is Beleidsmedewerker Onderwijshuisvesting bij de gemeente Meierijstad en vergezelt ons naar De Uilenbrink. Op de fiets ernaartoe vertelt hij hoe de school invulling gaat geven aan het overbruggingsjaar. "Met ingang van het nieuwe schooljaar worden de groepen 1 tot en met 4 tijdelijk opgevangen in acht lokalen naast basisschool De Bunders en gaan de groepen 5 tot en met 8 naar het voormalige PABO-gebouw. Een spannende operatie, maar dat gaat goed komen. Het verbouwen van de Uilenbrink is noodzakelijk. Het gebouw, grotendeels daterend uit 1979, is op."

De docenten buigen zich over de invulling van de verschillende ruimtes. 

Twee verdiepingen
Bij binnenkomst zitten alle docenten van de Uilenbrink gemoedelijk aan tafeltjes. Ze kijken een beetje raar op als wij binnenkomen. Wethouder Van der Pas legt uit wat we komen doen. De architect neemt daarna het woord over. Hij presenteert enthousiast de plannen van de nieuwbouw. De nieuwe school krijgt onder andere twee verdiepingen met een grote tribunetrap. De trap staat tegenover een podium en kan zodoende worden gebruikt als tribune. Verder liepen ze bij de Uilenbrink tegen een drietal problemen aan: de verkeerssituatie, het te kleine schoolplein en de onzichtbare entree. In de plannen van de architect worden ze alle drie getackeld. Het lerarenkorps van De Uilenbrink gaan na de presentatie aan de gang met een workshop. In groepjes gaan ze aan de slag met de invulling van alle ruimtes. Wethouder Van der Pas neemt intussen afscheid van directeur Kees Hoevenaars.

Waterbeleving
Terug op het gemeentehuis krijg ik een inkijkje in de agenda van Van der Pas. Veel vrije tijd heeft ze niet. "Ik probeer vrijdagmiddag vrij te houden of in ieder geval thuis te werken. De kleinkinderen zijn dan bij ons. Verder heb ik in het weekend en in de avonden vaak toch wel wat staan. Vorige week bijvoorbeeld een CDA-bijeenkomst, een platformbijeenkomst dorps- en wijkraden en een werkbezoek aan RKSV Boerdonk."
Op de fiets naar de bibliotheek vertelt Van der Pas dat ze geregeld met Gertrude om de tafel zit. Samen nemen ze de plannen door omtrent recreatie en toerisme. Gertrude is nauw betrokken bij het UITpunt. De locatiemanager Bibliotheken Meierijstad spreekt haar wens uit voor meer waterbeleving op de Aa. Ook zou zij graag een soort gidsenpool samenstellen. "Ik zoek mensen uit Veghel die iets over ons dorp kunnen vertellen. Dat kan gaan over de geschiedenis van Veghel, maar ook over kunst, cultuur, sport of religie."

Onder het genot van een kopje koffie gaat het ook over laaggeletterdheid. "Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Samen met de bibliotheek en andere partners pakken we laaggeletterdheid aan", vertelt Van der Pas. Gertrude vult aan: "Ongeveer 1 op de 9 Nederlanders tussen de 16 en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Dat is echt te veel. Er heerst een taboe op laaggeletterdheid en daarom is het soms moeilijk om deze groep in beeld te krijgen", besluit ze.

Gertrude, wethouder Van der Pas en Ties van Dooren.

Omnipark
In de regen fietsen we snel terug naar het gemeentehuis waar de e-bike wordt ingeruild voor de auto. In gemeenschapshuis Ter Aa wachten Kees Bressers (Voorzitter Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Erp) en Jacqueline Dortmans (RKVV Erp). Zij praten de wethouder bij over de vorderingen van het Omnipark. De afgelopen jaren hebben Stichting Beheer Gemeenschapshuizen Erp, RKVV ERP, TV Hertog Jan en De Korfrakkers de handen ineengeslagen om de samenwerking te intensiveren en voor de nabije toekomst een Omnipark te realiseren. "Het moet een accommodatie worden waarin alle verengingen samenwerken. Ze maken bijvoorbeeld gebruik van hetzelfde clubhuis en kleedkamers. Het moet een multifunctioneel sportpark worden waarin de Aa een prominente rol krijgt", legt Jacqueline uit.

De vorderingen van het Omnipark worden doorgenomen. 

Volgens Kees biedt het Omnipark verschillende voordelen: "Denk aan het organiseren van gezamenlijke activiteiten en het doen van de inkoop, het aantrekken van nieuwe leden, de inzet van vrijwilligers en het delen van materiaal." Wethouder Van der Pas is blij met dit burgerinitiatief. "Het draagt bij aan de leefbaarheid van Erp én van Meierijstad. Mocht dit uiteindelijk realiteit worden dan kan Erp een voorbeeld zijn voor heel Nederland."
In de auto terug naar Veghel komen we samen tot de conclusie dat als dit project ergens kans van slagen heeft het in Erp is. Een dorp waar vrijwel alles samen wordt opgelost.

Successen
Terug op het gemeentehuis vertelt Van der Pas wat ze het leukste vindt aan haar werk als wethouder. "Het werken met mensen. Je komt in mijn vak met zoveel verschillende mensen in contact. Het enthousiasme waar je tegenaan loopt, werkt motiverend." Van der Pas is wel iemand van de resultaten. "Ik wil iets terugzien. Het is toch prachtig wanneer wij als gemeente een steentje kunnen bijdragen aan successen. Alles in samenwerking met de inwoners van Meierijstad. De gemeente zijn we immers allemaal samen. Samenwerken is het toverwoord", besluit ze.

Beide hoofdrolspelers blikken terug op een interessante dag. 

Terwijl ik rond de klok van 13.15 uur op mijn oude stalen ros, de e-bike staat veilig geparkeerd in de kelder van het gemeentehuis, huiswaarts keer, blik ik terug op een enerverende ochtend. Knap hoeveel dossierkennis een wethouder moet hebben. "Ik zie jou ook nog wel ooit wethouder worden", de woorden van Van der Pas spoken door mijn hoofd. Een leuke en interessante baan heeft ze zeker.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant