Afbeelding

Fietspadpuzzelen

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.982 keer gelezen

Hoe voorbereid kun je zijn? Ikzelf was er al máánden mee bezig! Overal bevonden zich landkaarten in huize Van der Wijst. Vrouwlief werd er gek van! Ze lagen steevast in de weg. Grappig detail: ze hadden ook echt met een weg te máken. Vond mijn wederhelft níet grappig. Op de kaarten waren talloze lijntjes zichtbaar. Uiteraard van het soort dat via ogen binnenkomt, niet via neusgaten. Had ze allerlei kleurtjes gegeven waardoor in mijn hoofd een arsenaal aan alternatieve routes was ontstaan. Mij kon niets gebeuren!

Mijn geprepareer begon toen ik ter hoogte van de Populierlaan iemand met een spuitbus knalgele reflectiestreepjes op het fietspad zag spuiten. Soms sloeg ie een paaltje met dezelfde reflectie in de grond ernaast. De stukjesschrijver in mij schakelde direct naar de hoogste staat van alertheid! Ik besloot de gang van zaken aldaar scherp in de gaten te houden. Woon er bovendien vlakbij.

Weinig later verscheen er een groot bord met daarop een soort plattegrond. Dankzij de tekst eronder begreep ik de tekening… Het fietspad werd verbreed! Zowel langs de Populierlaan als Rembrandtlaan en Frans Halsstraat. Toen ik bovendien las dat de fietspaden geasfalteerd zouden worden, verliet een welgemeend "YES!!!" wat luid mijn enthousiaste mond. Ik zag enkele mensen meewarig naar me kijken.

Eenmaal thuis popte de slogan (of tegelwijsheid zo u wilt) 'Tegels eruit, asfalt erin!' in me op. Ik weet het, talloze malen heb ik vanaf deze plek de verstening van vaderlandse tuinen veroordeeld. Hoveniers vervloekt die bestrating als uitgangspunt kozen terwijl dat juist beplanting zou moeten zijn. Ik juichte een actie als 'Tegel uit je tuin, plant erin!' welgemeend toe. Waarom dan tóch mijn juichkreet terwijl de fietspaden nota bene verbreed worden en wéér stukjes natuur verdwijnen? Omdat die verrekte schots en scheef liggende tegels eindelijk verdwijnen! Ik was als 'normaal' fietser en als MAMIL (Middle-Aged Man In Lycra) helemaal klaar met de enorme spleten tussen die tegels! Mijn racefiets kreeg er spontane parkeerneigingen van! Levensgevaarlijk zo'n zelfbepalende tweewieler!

Dat de zaak inmiddels rigoureus op de schop gegaan is, viel niet bij iedereen in goede aarde. Er is gemopper over de afsluitingen. Vooral door de niet-puzzelaars onder ons natuurlijk. Of degenen die zich niet hebben voorbereid. Neem die hónderd meter omfietsen gewoon voor lief. Of desnoods vijfhonderd. Denk aan dat heerlijke asfalt dat straks op u ligt te wachten. Denk in zoevende gedachten gewoon even aan spannende escape rooms, grappige tegelwijsheden of uitdagende fietspadpuzzels…

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant