Frank Lammers treedt op in Veghel.
Frank Lammers treedt op in Veghel. Foto: RAYMOND VAN OLPHEN
+ WINACTIE

Veghelse ode aan de moeder aller festivals

Algemeen 1.051 keer gelezen

VEGHEL | Woodstock wordt gezien als de moeder der festivals. Dit jaar bestaat het muziekfestival, gehouden in 1969 in de Amerikaanse plaats Bethel, vijftig jaar. Op de Noordkade vonden ze dat een mooie reden voor een eigen Woodstock Festival. Theater De Blauwe Kei organiseert in samenwerking met Cultuur Haven Veghel op vrijdag 14 juni om 20.00 uur in de Koekbouw een ode aan het wereldberoemde festival.

Wanneer Jack Monde (61), nauw betrokken bij de publiciteit voor het feestje in de Koekbouw, begint te vertellen over Woodstock volgt er een heus college. Mocht je iets niet weten over het festival dan moet je bij Jack zijn. Van het logo tot aan de artiesten en van de locatie tot aan de bezoekers. Over alles heeft Jack wel iets te vertellen. "Voor mij is het inderdaad de moeder aller festivals. Woodstock is echt een monument. Zo'n megagroot festival kenden men destijds nog niet." In de jaren 60 wilde de jeugd meer vrijheid en ze keerden zich tegen de gevestigde orde. "Make love, not war dat was de lijfspreuk van de hippies. Woodstock is beetje uitgegroeid tot het evenement waarin alles samenkwam. Er werd veel alcohol en drugs gebruikt en in plaats van de 50.000 bezoekers per dag kwamen er in totaal zo'n 500.000 bezoekers. Mensen gingen er zelfs op de bonnefooi naartoe. Op een gegeven moment werden de hekken verplaatst en werd het een vrij toegankelijk festival voor iedereen."

Vrij bizar
"Wonder boven wonder, en met terugwerkende kracht vrij bizar, bleven grote ongeregeldheden uit ondanks dat er onvoldoende voorzieningen waren. Er vielen drie doden. Eén gerelateerd aan insuline, één doordat een man in slaap was gevallen en door een tractor werd overreden en een andere festivalganger stierf aan een gesprongen blindedarm. Daarnaast werden er op het festival twee baby's geboren en hadden vier vrouwen een miskraam. Jack: "De bezoekers kwamen overal vandaan, van heinde en verre. Er stond op een gegeven moment zo'n lange file dat de artiesten per helikopster moesten worden opgehaald. Anders hadden ze het podium waarschijnlijk nooit gehaald. Het was één grote chaos." Woodstock ging de boeken in als een legendarisch festival. "Ik was toen pas elf en het ging weken nergens anders over. Dat kan ik me nog goed herinneren. Ik heb zelf met een oudere neef nog promotiestickers geplakt in de stad. Woodstock verdient een ode", vindt Jack.

Frank Lammers
Het Woodstock-jubileum is voor de Noordkade en De Blauwe Kei aanleiding om uit te pakken. Acteur Frank Lammers neemt de presentatie van de avond voor zijn rekening. Hij wordt bijgestaan door de all-star band Strange Brew en een aantal muzikale gasten, waaronder Rick Koole, Sandra van Nieuwland, Pablo van der Poel (DeWolff) en Anne Soldaat. Samen spelen ze muziek van Jimi Hendrix, Joe Cocker, The Who, Santana, Jefferson Airplane, Crosby, Stills & Nash en al die anderen. Het publiek wordt opgewarmd met een leuk voorprogramma en na afloop is er een afterparty met de Jimi Hendrix coverband Stepping Stone. De aankleding is in geheel in de stijl van het hippiefestival.
Kaarten voor Woodstock kosten 26.80 euro en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via 0413-342555 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Meer informatie op: www.blauwekei.nl.

Woodstock the Movie
Eerder die week kan men op dinsdag 11 juni om 20.00 uur genieten van een registratie van het originele concert uit 1969 bij 'Woodstock the Movie' in Bioscoop Industry op de Noordkade. Deze documentairefilm met bijzondere beelden, muziek en interviews werd bekroond met een Oscar voor Beste Documentaire. De film geldt als hét tijdsdocument van de hippiecultuur op haar hoogtepunt.

Kaartjes kosten 6 euro. Reserveren via: 0413-820 990.

Prijsvraag
Stadskrant Veghel mag 2x2 kaartjes weggeven voor het concert op vrijdag 14 juni en ook nog eens 2 kaartjes voor de film op 11 juni. Wat moet je doen? Stuur een mail met het antwoord hoeveel jaar geleden het Woodstock Festival plaatsvond naar redactie@stadskrantveghel.nl met daarin je naam, mailadres en telefoonnummer en je wordt automatisch meegenomen in de loting. Op Facebook volgt nog een extra actie. 

Hennepbier
Het stel bezoekers dat samen het meest origineel als hippie verkleed komt, krijgt van de organisatie een origineel kratje Hennepbier, gebrouwen door stadsbrouwerij De Vleeghel op de Noordkade.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant