Burgemeester Kees van Rooij
Burgemeester Kees van Rooij

'NOS-debat in Veghel is mooie pr voor Meierijstad'

Algemeen Bellen met de burgemeester 1.102 keer gelezen

Deze week blikt burgemeester Kees van Rooij terug op de Europese verkiezingen, schenkt hij aandacht aan de technische sector, vertelt hij over een excursie op het water en staat hij stil bij het overleg dat hij had met het college van Boxtel.

Vorige week maandag bezocht de burgemeester de jaarconferentie Techniekpact bij Brainport Industries in Eindhoven, waar het onder meer ging over het tekort aan technisch personeel in het bedrijfsleven. Ook relevant voor Meierijstad, volgens Van Rooij. "Wij hebben nogal wat bedrijven die technisch personeel nodig hebben." Daar werd gesproken over samenwerking tussen scholen en bedrijven om de sector aantrekkelijker te maken. Een voorbeeld dat werd genoemd was om techneuten uit het werkveld te vragen gastlessen te geven op scholen. "Zo kunnen zij hun passie voor techniek doorgeven aan leerlingen."

Hoge opkomst
Net als in de rest van Europa mochten inwoners van Meierijstad vorige week naar de stembus om te stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Donderdag werd de oproep in Meierijstad door 35,99 procent van de stemgerechtigden ter harte genomen en op de PvdA werd het vaakst gestemd. Dat de opkomst dit jaar hoger was dan vier jaar geleden, is fijn volgens de burgemeester. "Je ziet dit in heel Europa. Dat is mooi." De verkiezingen brachten ook ander moois volgens de burgemeester. Het NOS debat waarin Nederlandse lijsttrekkers de degens nog een keer kruisten, werd uitgezonden vanuit de Noordkade. "Dat is hele mooie pr voor Meierijstad."

Bootexcursie over het kanaal
De donderdag van Van Rooij stond naast de verkiezingen in het teken van water. Samen met anderen nam hij deel aan een een bootexcursie over het kanaal. Betrokkenen praatten de burgemeester bij over onder meer de ontwikkelingen rondom de Veghelse haven, technisch waterbeheer en de afstemming met de waterschappen en Rijkswaterstaat. Ook de schipper deelde zijn ervaringen en vertelde over de binnenvaart. "We hebben ook gesproken over de kansen en mogelijkheden op het gebied van water en recreatie. Denk aan strandjes langs de Aa en de Dommel, of fietsroutes langs en over het water."

Overleg met Boxtel
Ten slotte had de burgemeester samen met het college een overleg met het college van B en W van Boxtel. In zulk soort overleggen wordt gesproken over zaken die voor beide gemeenten van belang zijn. Dit keer stond de treinverbinding in Boxtel bijvoorbeeld op de agenda, maar ook het incident dat zich twee weken geleden voordeed op een varkenshouderij. Actievoerders bezetten het terrein om te protesteren tegen dierenleed. De burgemeester en wethouders vertelden hun verhaal en hoe ze de gebeurtenissen beleefd hebben. De gebeurtenis kwam vorige week ook ter sprake tijdens de vergadering met het basisteam politie Meierij, waarin gekeken werd welke lessen er uit getrokken kunnen worden. "Het is immers een bijzondere situatie en geen alledaagse gebeurtenis."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant