Leerlingen van ROC de Leijgraaf helpen de Veghelse Wereldwinkel.
Leerlingen van ROC de Leijgraaf helpen de Veghelse Wereldwinkel.

Schoolvoorbeelden

Algemeen Column Hans van der Wijst 1.450 keer gelezen

Er zijn de afgelopen jaren al talloze pogingen gedaan het winkelcentrum van Veghel te laten…eh…bruisen. Daar werd door erg veel plaatsgenoten vaak uiterst cynisch op gereageerd. Menig reaguurder meldde zich onder een laf nepnaampje op sociale media om zijn of haar ongenoegen te uiten. Het grijns-, mopper- en zanikleger beleefde gouden tijden toen de gemeente een ultieme poging deed met het inhuren van retailgoeroe en -professor Cor Molenaar. Zijn adviezen bleken niet alleen duur in concept, maar ook in uitvoering. Bakken met bagger werden over het Molenaarplan uitgestort. Toch zie ik vele mensen op de mooie bankjes vertoeven of genieten van mooi gevelgroen bij Van Hout.

Kan me nog herinneren dat ik me toen afvroeg of mogelijke oplossingen wel zo ver gezocht moesten worden. Dacht daarbij aan plaatselijke creatievelingen waardoor mogelijk minder geld aan onnodige strijkstokken zou blijven hangen. Ook pleitte ik (gratis) voor het gebruik van strijkstokken die we ook wel kwasten noemen. Blijft alleen maar verf aan hangen. Tot op de dag geen warme kleuren in het centrum, maar ach…ik blijf het proberen.

Over gratis adviezen én kleur gesproken. Moet nu toch even wat ongenoegen richting gemeente uiten: Mailverkeer tussen mij en plaatsgenoot Maarten van Lankvelt over de 'Vlagvertooncolumn' van vorige week leerde me dat met zíjn adviezen blijkbaar wél iets gedaan is. Zijn ontwerp (ook gratis en al in 2017 ingediend) voor een nieuwe Meierijstadvlag vertoonde opvallend veel overeenkomsten met de definitieve versie. Slechts qua kleur was er verschil. Zou wel eens willen weten wat de uiteindelijke kosten voor die 'nieuwe' vlag geworden zijn…

Terug naar het winkelcentrum. De Wereldwinkel kwam afgelopen week naar buiten met een fantastisch initiatief! Een aanpak die mogelijkheden biedt voor het héle centrum! Letterlijk een schoolvoorbeeld van oplossingen dicht bij huis zoeken! Ik schrijf het opníeuw en wéér gratis!
Het toch wat stoffige imago van De Wereldwinkel werd opgepimpt met behulp van leerlingen van ROC de Leijgraaf. Die keken in een studieproject met geheel eigen blik naar indeling, presentatie en inkoop. Of De Wereldwinkel nu weer toekomst heeft? Als ze de klanten van de toekomst binnen weten te krijgen. En wie heeft de toekomst? Juist ja, de jeugd! Moeten we véél meer mee doen.

Ik denk ineens aan de 'schilderafdelingen' van het Fioretti College en ROC De Leijgraaf. Aan jonge, creatieve geesten met enthousiaste kwasten of andere hulpmiddelen. Ik denk aan typische Veghelse uniciteit én…ik sla nu door…aan schoolvoorbeelden van retailrevolutie!...

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant